Alberta Üniversitesi’nden Kürt yazar Berzenci’ye “fahri doktara” unvanı

Erbil (Rûdaw) – Kürt yazar ve insan hakları aktivisti Celal Berzenci’ye Kanada’nın Alberta Üniversitesi tarafından “fahri edebiyat doktora” unvanı verilecek.

Kanada’nın Edmont kentinde bulunan Alberta Üniversitesi’nden yapılan açıklamada “yazar, insan hakları ve ifade özgürlüğü savunucusu olarak olağanüstü çalışmaları nedeniyle geniş çapta saygı gören” Celal Berzenci’nin çalışmalarından övgüyle bahsedildi.

Üniversite Berzenci’nin “Mavi Pijamalı Adam” kitabını 2007'de basılması dahil olmak üzere, Edmonton kentinin çok kültürlü topluluklarına ilham veren bir katkı sunduğu belirtildi.

Açıklamada “Saygın bir gönüllü olan Berzenci Edmonton'a yeni gelenlere yardımcı olmak için Kanada Kürt Dostluk Derneği'ni kurdu ve Edmonton Çokkültürlülük Derneği ile birlikte çalışıyor” denildi.

Bu saygın çalışmalarından ötürü Kürt yazar ve aktivist Celal Berzenci’ye 23 Kasım’da düzenlenecek bir törende üniversitenin “fahri edebiyat doktora” unvanı verileceği kaydedildi.

1953 tarihinde Erbil’de dünyay gelen Celal Berzenci, Kürdistan Bölgesi’nde gazetecilik, yazarlığın yanı sıra Irak Kültür Bakanlığı’nın sanat danışmanlığını yaptı.

Celal Berzenci 1998 yılında ailesi ile birlikte Kanada’ya yerleşti.

2011’de kaleme aldığı “Mavi Pijamalı Adam” romanı Alberta Üniversitesi tarafından İngilizce’ye çevrildi. Yazarın kitabı 1986-88 yılları arasında Güney Kürdistan’daki yaşanan olayları konu alıyordu. Kitap Kanada’da büyük yankı uyandırdı.