Amsterdam Kürt Filmleri Festivali sona erdi

Erbil (Rûdaw) – 2. Amsterdam Kürt Filmleri Festivali bu yıl “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı ile düzenlendi. Sanaçtı Zahawi Sencawi, “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandı.

Hollanda’nın Amsterdam kentinde 2-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Amsterdam Kürt Filmleri Festivali (AKFF) sona erdi.

Üç gün boyunca Kürt yönetmen ve oyuncuların hazırladığı uzun ve kısa metrajlı filmlerin yanı sıra belgesel ve animasyonlar izleyici ile buluştu.

Festival, yönetmen Negin Ahmedi’nin IŞİD’e karşı savaşn Kürt kadın savaşçıları anlatan “Düşün Kapısı” filmi ile açıldı.

Fesitval’de sinemacı Nejla Demirci’nin OHAL döneminde KHK’lar ile işten atılan iki kamu görevlisi hakkında çektiği belgeseli “Kanun Hükmü”, Urfa’da yakınlarını kaybeden Şenyaşar Ailesini’nin adalet nöbetini anlatan ve Elif Yiğit tarafından hazırlanan “Adalet İçin”, Ali Kemal Çınar’ın hazırladığı, olağanüstü hal döneminde yaşayan üç karakterin hikayesini anlatan “Geceden Önce” gibi belgesellerin yanı sıra bir çok film gösterildi.

Kürt şarkıcı Ayşe Roza ve elektro gitarist Cenk Şanlıoğlu'nun performansını sergilediği festival günlerinde diğer ses ve dans sanatçıları da sahne aldı.

Yönetmen Warman Said kısa filmi “Mind Clemency”, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandı. 

Film, evlatları bilinmeyen bir kazada kaybolan iki yaşlı çiftin hikayesini anlatıyor. Anne, oğlunun yokluğunda Alzheimer hastalığına yakalanıyor ve serüven dramatik bir hal alıyor.

Yönetmen Zahawi Sencawi’nin “İmad’ın Çocukluğu” isimli filmi de “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandı.

Yakşalık 77 dakikalık belgesel film, 2,5 buçuk yıl IŞİD’in esareti altında kaldıktan sonra kurtulan küçük İmad, küçük kardeşi İdan ve anneleri Xezal’ın Kürdistan'daki bir kampta yaşadıklarını anlatıyor.