Arjen Ari Şiir Yarışması’nın kazananı belli oldu

Haber Merkezi – Arjen Ari Şiir Yarışması’nda Bahadin Akhan, “Ya da gelmeye dair söylemler" isimli dosyası ile ödüle layık görüldü.

Sor Yayınları ve Kürt yazar Arjen Ari’nin ailesi tarafından düzenlenen 9. Arjen Ari Şiir Yarışması’nın sonucu açıklandı.

Bu yılki ödül, “An jî gilî gotinên li ser hatinê (Ya da gelmeye dair söylemler)” isimli dosyası ile Bahadin Akhan’a verildi.

Her yıl verilen onur ödülüne ise yazar Ragıp Zarakolu layık görülürken ödüle ilişkin “Sayın Zarakolu hayatı boyunca hep Kürt halkının hak eşitliği için kalemi ile mücadele etmiş, en zor dönemlerde her türlü baskı ve cezayı göze alarak Kürt tarihi ve kültürü ile ilgili yayıncılık yapmakta ısrar etmekten geri durmamıştır” açıklaması yapıldı.

Bu sene 9’cusu düzenlenen yarışmanın jürisi İrfan Amida, Necla Ari, Hatice Kılıç, Hamid Omeri ve Redur Dijle’den oluştu.

Bahadin Akhan

Muş’un Bulanık (Kop) ilçesinde doğan Akhan, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.

Aynı üniversitede yüksek lisans yapan Akhan, roman teorisi ve Kürtçe roman üzerine akademik çalışmalarını devam ettiriyor.

Arjen Ari kimdir?

1956 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Çalê köyünde doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Nusaybin’de tamamlayan Kürt şiirinin ölümsüz kalemlerinden Arjen Ari 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü bitirdi.

İlk şiiri 1979 yılında Tirej dergisinde yayınlandı.

Şiirleri İsveç ve Türkiye’de Berbang, Kurdistan Pres, Nûdem, Çira, Rewşen, Nubihar, Gulistan, Kevan, Tiroj, Peyv, Nûbûn ve Karwan adlı dergilerde yayınlandı.

2004’te Kürt Yazarlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı.

Kanser hastalığı nedeniyle 30 Ekim 2012’de Diyarbakır’da hayatını kaybetti ve Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.