Van'da Kürtçe 'Müzikal Hikayeler' etkinliği büyük beğeni topladı

14-09-2024
Etiketler Narin Güran Van Kürtçe Kürtçe öğretmeni 'Müzikal Hikayeler'
A+ A-

Haber Merkezi - Kürt hikaye anlatıcısı Ayhan Erkmen’in hazırlayıp sahnelediği ve Diyarbakır’da katledilen Narin için ertelenen “Çîrokên Muzîkal” (Müzikal Hikayeler) etkinliği, 13 Eylül Cuma günü izleyicileri ile buluştu.

Van Kent Meydanı’nda, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinliğe ilgi yüksek oldu.

Etkinlik 9 Eylül Pazartesi günü yapılması planlanıyordu. Ancak Diyarbakır’da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran’ın yası nedeniyle etkinlik Cuma gününe ertelendi.

Etkinliğe Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal ile çok sayıda kurum temsilcisi, tanınmış sima katıldı. 

Kürt çîrokbêj (hikaye anlatıcısı) Ayhan Erkmen, Dengbêj Hediye Kalkan ve Kerîmê Jîrkî etkinlikte sahne aldı. Etkinliğe Vanlılar büyük ilgi gösterdi. 

Ayhan Erkmen’in yıllardır üzerine çalıştığı ve yazmakla kalmayıp anlatımla sahnelere taşıdığı masallar, yaşanmış gerçek hikayelerden oluşuyor.

Etkinlik yaklaşık 2 saat sürdü. İzleyiciler hikayeler eşliğinde dinledikleri dengbêjlerin ezgileriyle adeta mest oldu. 

 Erkmen’in hazırlayıp sahnelediği "Çîrokên Muzîkal", izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. 

Erkmen derlediği hikâyeleri anlatırken, dengbêjler Kalkan ve Jirki ise kılamlarıyla Erkmen'e eşlik etti. Anlatılan hikayeler ve söylenen ezgiler, etkinliğe katılan binlerce kişi tarafından büyük beğeniyle izlenirken, performans sık sık alkış aldı.

“Bu hikâyeler bizim kültürümüz, tarihimiz ve geleceğimizdir”

Yaklaşık 2 saat süren etkinliğin sonunda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Çîrok ve Dengbêjlik geleneğinin Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu kültürün yaşaması için Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi

8 yıl aradan sonra yine Kürtçenin Van’ın sokaklarında yankılandığını vurgulayan Şedal, “Bu güzel gecede seslendirilen bir birinden güzel eserler hem yüreğimize hem de Van’a güzel bir ezgi ve mis kokular bıraktı. Sanatçılarımız tarafından seslendirilen hikâyelerin kültürümüzde önemli bir yeri var. Bu hikâyeler bizim kültürümüz, tarihimiz ve geleceğimizdir. Bu hikâyeleri bu kahramanlıkları unutmamalı kültürümüze sahip çıkmalıyız” dedi.

“Bu tür etkinliklerle kültürümüzü dilimizi yaşatmalıyız”

Ardından bir konuşma yapan Eşbaşkan Abdullah Zeydan şunları söyledi:

“Bu tür etkinlikler bizim dilimizin kültürümüzün ne kadar zengin olduğunun göstergesidir. Bizde bu etkinlikleri sık sık yaparak kültürümüzü dilimizi yaşatmalıyız. Dilimizin kültürümüzün yaşaması içinde el ele vererek mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeliyiz. Ben bugün bu etkinlikten büyük keyif aldım. Sanatçılarımız da bizi hikâyeleriyle müzikleriyle zamandan zamana, mekândan mekâna götürdüler.”

Etkinliğin sonunda Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, sanatçılar Ayhan Erkmen, Dengbêj Hediye Kalkan ve Kerîmê Jîrkî’ye katılımlarından dolayı teşekkür ederek, plaket takdim etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli