Kürt sakızını sanatının bir parçası haline getirdi

Dün 05:55
Xende Kerim
Xende Kerim
Etiketler Xende Kerim Dizayner Diaspora Programı Kürt sakızı
A+ A-

Diaspora (Rûdaw)-  Diasporada yaşayan Kürtler arasında büyük ilgi gören Kürt sakızı Hollanda’da yaşayan Kürt tasarımcı Xende Kerim’in tablolarının ana maddesi olmuş durumda.

Diasporadaki Kürtler ülkeye her geldiklerinde beraberinde götürdükleri en popüler ürünler arasında Kürt sakızı yer alıyor. Kürt sakızının nostaljik bir havası var ve sağlığa da iyi geldiği söyleniyor.

En azından Avrupa'da şeker içeren sakızlardan daha iyi. Kimisinin çok sevdiği kimisinin ise pek değer vermediği Kürt sakızı bitkisel ve tamamen doğal koşullarda elde ediliyor. Kimileri “Balon yapamayacağınız sakız, sakız değildir” dese de Kürt sakızının özellikle mide ve bağırsak sağlığına çok faydası var.

Saddam Hüseyin'in bir zamanlar Kürt özyönetimiyle ilgili ırkçı bir şaka yaptığı ve "Kürt sakızını duydum ama Kürt hükümeti adına bir şey duymadım" dediği rivayet edilir. Ancak Kürt sakızı (benişta Kurdi ya da kajika Kurdi) Kürdistan'ın kültürel ve ekonomik zenginliğinin bir parçası. Ve kırsal bölgelerde yaşayan halkın geçim kaynakları arasında.

Kürt sakızı Hollanda’nın Amsterdam kentinde yaşayan dünyaca ünlü tasarımcı Xende Kerîm'in özel bir iş yapmasına vesile olmuş.

Dünyanın dört bir yanından tasarım dehaları Amsterdam'a geliyor ve orada gördükleri eserlerden biri de Kürt kadın tasarımcının Kürt sakızından yaptığı tasarımlar.

Rûdaw TV’nin sunduğu Diaspora programının stüdyo konuğu olan Xende Kerim şunları söyledi:

"Amsterdam'da Rid Fell akademisinde tasarım eğitimi aldım ve tablolarımı diğerlerinden farklı bir şekilde tasarlamayı amaçladım. Tasarımlarımda Kürt sakızı kullanmaya başladım ve bu sayede izleyicilerin dikkatini çekmeyi başardım."

Xende Kerim, başkent Erbil'in Mahmur kasabasında dünyaya geldi. Xende ailesi ile birlikte Hollanda'ya geldiğinde henüz 6 yaşındaydı ve hâlâ ana dili Kürtçeyi mükemmel bir şekilde konuşuyor.

Xende sanat içerikleri hakkında şunları söyledi:

"Kürdistan dağları Kürtleri birleştirdi, onları birbirine bağladı. Bu, resimlerimde çok belirgin şekilde işlenen bir tema. İnsanlar bana neden Kürt sakızı kullandığımı soruyor. Ben de şunu söylüyorum çünkü Kürt sakızı insan ruhunu barındırıyor ve kendini çok iyi yansıtıyor. Dolayısıyla Hollandalılar resimlerimde Kürt sakızını kullanmama çok şaşırıyorlar."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli