Ezidi Kürtlerin hikayeleri belgesel oluyor

14-02-2022
Sanatçı Gani Mirzo ve Arjantinli yönetmen Pablo Tosco, Ezidi Kürtlerin yaşadıklarını filme dönüştürüyor
Sanatçı Gani Mirzo ve Arjantinli yönetmen Pablo Tosco, Ezidi Kürtlerin yaşadıklarını filme dönüştürüyor
Etiketler Gani Mirzo Pablo Tosco Belgesel Bir Ezidi Hikayesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt sanatçı Gani Mirzo ve Arjantinli yönetmen Pablo Tosco ortak bir proje ile Ezidi Kürtlerin yaşadığı dramı “Çîrokeke Êzidî” (Bir Ezidi Hikayesi) adıyla belgesele dönüştürüyor.

Daha önce Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğu ile Rojava ve Kobani’yi anlatan “Harmoniya Piştî Şer” (Savaş sonrası armoni) belgeselini çeken müzisyen Gani Mirzo ile Pablo Tosco, yeni bir projede bir araya geldi.

Rûdaw’a konuşan Mirzo, 8 aydır bu proje ile ilgilendiklerini belirterek, “İki ay sonra belgesel filmimiz hazır olacak. Film, Şengal’de IŞİD eliyle Ezidi Kürtlere uygulanan soykırımı anlatıyor. Şengal Dağı’na sığınan Ezidilerin durumunu, yaşadıkları acı ve zorlukları işliyoruz. Yine yerle bir olan Şengal’in halini izleyici ile buluşturuyoruz” dedi.

IŞİD’in gerek Rojava ve gerekse de Güney Kürdistan’da Kürtlere saldırısı ile aynı zamanda “kültürel bir soykırım” işlediğini söyleyen Mirzo, müzik ve sanat ile bu yaraları az da olsa iyileştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Mirzo, “Kürt kültürünü çocuklar ve müzisyenler aracılığıyla korumaya çalışıyoruz. Belgesel de bundan bahsediyor. Ayrıca tamburun Ezidiler için ne kadar kutsal bir enstrüman olduğunu, Şengalliler için müzik ve sanatın ne olduğunu anlatıyoruz. Halkımız sanatı ve müziği seviyor. Mutlu bir milletiz, kimseye eziyet etmedik, her zaman mazlum olduk. Bu imajı dünyaya göstermek istiyoruz” dedi.

Savaş sonrası armoni 50 ödül aldı

Ymnetmen Pablo Tosco da “Savaş sonrası armoni” belgeselinin 50 uluslararası ödül aldığını hatırlatarak, “Rojava’ya geçmeye karar verdiğimiz zaman bir çok zorluk vardı. Müzik aletlerini dahi o tarafa götürmek zordu. İnsanlar bize yardımcı oldu ve götürdüğümüz aletleri dağıtabildik” dedi.

Şengal’deki projenin de Rojava’nın devamı olduğunu anlatan Tosco, Şengal’in Hanesor kasabasında Gani Mirzo’nun yardımı ile bir müzik okulu açtıklarını söyledi.

Tosco, bu okul sayesinde IŞİD savaşından ötürü psikolojik sorunlar yaşayan çocukların müzik ile iyileştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.   

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli