‘Çağımızın Sokrates’i İSMAİL BEŞİKCİ’ çıktı

13-12-2023
Etiketler Çağımızın Sokrates’i İSMAİL BEŞİKCİ İbrahim Gürbüz İsmail Beşikci Vakfı
A+ A-

Haber Merkezi - “Ülkemin Gölgesinde Bir Uzun Yol-Yaşamın Kıyısından” adlı kitabından tanınan İbrahim Gürbüz’ün ikinci kitabı olan “Çağımızın Sokrates’i İSMAİL BEŞİKCİ” İBV Yayınlarından çıktı. Kitap, Kürtlerin “Sarı Hocası” olarak tanıdığı İsmail Beşikci’yi anlatıyor.

Bilim ve düşünce tarihinde özgün bir yere sahip İsmail Beşikci’yi anlatan, “Çağımızın Sokrates’i İSMAİL BEŞİKCİ” adlı kitap yayımlandı.

İsmail Beşikci Vakfı Başkanı İbrahim Gürbüz tarafından yazılan kitap, bu güne kadar kapsamlı bir biyografisi yazılmayan İsmail Beşikci’yi çeşitli yönleriyle anlatıyor.

Kitapta, Beşikçi’nin mütevazi yaşamı ve büyük mücadelesi, tarihte kendisi gibi direnen bilim insanlarıyla karşılaştırılarak değerlendirliyor. Kitap, Ehmedê Xanî'den İsmail Beşikci'ye Kürd Ulusal Mücadelesinin ve Kürdoloji'nin bir panoraması gibi.

Gürbüz, Beşikci’yi iyi anlatabilmek için, Beşikci ile Beşikci’nin doğduğu Çorum İskilip’e, akrabalarına gitmiş; Kürdleri keşfettiği Keban’a, Şemdinli’ye, Beytüşşebap’a; Kürdistan kentlerine, Bingöl’e, Bitlis’e, Van’a, Diyarbekir’e, Hakkari’ye gitmiş. Kitapta, tüm bunların da hikâyesi var. 

Yazarın ifadesiyle, “Kürd Millî Okulu" olan İsmail Beşikci’nin fikriyatını, sosyolojisini, literatürünü ve Kürdoloji’ye katkılarını, Kürd olmadığı hâlde yaşamını Kürdlere adayan eşsiz bir insanı, daha yakından tanımak için bu kitabı okumak gerekir.

Beşikçi Vakfı’ndan Celal Temel, kitabın hazırlandığı aşamalarda defalarca okuduğunu ve hâla okuma isteği duyduğunu anlattı.

Kitap, İsmail Beşikci Vakfı yayını, 728 sayfa. İlk kez, 16-24 Aralık 2023 tarihlerinde Diyarbakır Kitap Fuarı’nda okuyucuya ulaşacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli