İstanbul’da Kürtçe tiyatro oyununa yasak

Haber Merkezi - İBB Şehir Tiyatroları’nda sahnelenmesi planlanan “Bêrû” adlı oyun, saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nca yasaklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının özel tiyatrolara destek projesi kapsamında bugün Gaziosmanpaşa sahnesinde Teatra Jiyana Nû oyuncuları tarafından oynanacak olan “Beru: Klakson Borizan Birt” isimli Kürtçe oyunu yasaklandı.

Teatra Jiyana Nû sosyal medya hesabından yapılan açıkalamda, “İBB Şehir Tiyatrolarının ‘Tiyatrolara  Destek Projesi’ kapsamında bugün Gaziosmanpaşa sahnesinde oynayacagimiz BÊRÛ adlı KÜRTÇE oyunumuz "Kamu Güvenliği" gerekçesi ile kaymakamlık tarafından, oyuna birkaç saat kala YASAKLANDI! #KürtTiyatrosuEngellenemez” ifadelerine yer verildi.

Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, sahnelenmesine saatler kala Kürtçe oyununu yasaklanması gerekçesini "kamu güvenliği" yasakladığını duyurdu.

Kaymakamlığın açıklamasında, yasak kararının, oyunun ilçe sınırlarındaki tüm kapalı ve açık alanlarda gösterime girmesinin süresiz yasaklandığı belirtildi.

Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nden tepki

Sözkonusu karara “Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi”nden tepki geldi. İnisiyatiften yapılan açıklamada, “Tiyatro örgütleri olarak bu haksız ve antidemokratik uygulamayı kınıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Nobel ödüllü yazar Dario Fo’nun ‘Klakson, Borazanlar ve Bırtlar’ adlı oyunun Kürtçe uyarlaması olan ve daha önce defalarca sahnelenmiş ve beğeniyle alkışlanmış olan Bêrû’nin yasaklanması kabul edilemez. ‘Klakson, Borazanlar ve Bırtlar’ oyunu, devletin kendi içindeki çelişkilerini irdelerken ekonomik gücün politik güçten daha etkin ve onun üstünde olduğunu vurgulayan mizahi bir oyundur. Bu yasaklama bu yüzyılda sanatın ve tiyatronun işlevinin anlaşılmadığının ifade ve sanatın üstünde uyarıcı gücünden korkulduğunun yansımasıdır.” 

Oyunun, Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde gösterilen ilk Kürtçe oyun olma özelliği taşıdığı ve kültür insanları tarafından son derece demokratik bir adım olarak görüldüğüne vurgu yapılan açıklamada, “Bu anti-demokratik tavır sanatçıların ifade özgürlüğü ve kadim dillerden Kürtçenin kamusal görünürlüğüne vurulmuş bir darbedir.  Bu yasaklamayla İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun attığı en güzel adımlardan biri baltalanmak istenmiştir.  Tiyatro örgütleri olarak bu haksız ve antidemokratik uygulamayı kınıyoruz.  Teatra Jiyana Nû yalnız değildir” ifadelerine yer verildi.