Gülşifte Farahani: İran'da ancak kadınlığımı öldürerek özgür olabilirdim

12-10-2022
Etiketler Golshifteh Farahani İran Jina Emini Sinema
A+ A-

Haber Merkezi - İranlı aktris Gülşifte (Golshifteh) Farahani, İran'daki protestoculara hayranlık duyduğunu belirterek, "Güzel, kadınsı, saçları rüzgarda, sadece özgürlük istiyorlar" dedi.

"Extraksiyon" ve "Body of Lies" gibi bir çok filmde başrolde oynayan 39 yaşındaki sinema yıldızı Gülşifte Ferahani, on yıldan fazla bir süredir Fransa'da sürgünde yaşıyor.

Geçmişte siyasetten büyük ölçüde uzak duran Farahani, geçen ay İran'da Kürt kadın Jina Emini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesi üzerine başlayan protestolar ve uluslararası yankılarından dolayı değişti.

Farahani, "Asla politika hakkında konuşmadım, ancak bu olay bende çok fiziksel ve içgüdüsel bir şeyi tetikledi" dedi.

Farahani artık Instagram'daki 14 milyon takipçisine sürekli İran’daki kadınların eylemleri ile ilgili bilgi aktarıyor.

Batı'daki bazı insanların İslamofobik görünmekten korktukları için protestoları destekleme konusunda gergin olduklarını ve Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerdeki bazı feministlerin sessizliği karşısında üzüldüğünü söyledi.

Farhani, "Bu din, İslam veya başörtüsüyle ilgili bir kavga değil, sadece başörtüsü takıp takmama özgürlüğü ile ilgili" diye belirtti.

İran'da yıllardan beri birçok protesto gerçekleşti. Ancak Farahani, "bu sefer farklı" hissettiğini belirtti.

Hemcinslerinin, 1979 devrimi ve 1980'lerde Irak ile savaş döneminde korktuğunu anlatan ünlü yıldız, ancak bugün sokaklardaki gençlerin bu korkuyu yendiklerini söyledi.

“Biz korktuk ama onlar korkmuyorlar, utanmıyorlar” diyen Farahani, çocukken erkeklere benzemek için saçını traş ettiğini anlattı.

Farahani, "İran'da sadece kadınlığımı öldürerek özgür olabildim. Kadın olmanın her zaman bir engel olacağını düşündüm" dedi.

Ünlü oyuncu, "Bu nesil saçlarını uzun tutmak ve başörtüsü takmamak istiyor. Güzel, kadınsı, saçları rüzgarda, sadece özgürlük istiyor” diye konuştu.

Gülşifte Farahani, bugün kadınlar ve gençler sokaklarda ölürken yeni bir filmi (Fransız filmi "Une Comedie Romantique") tanıtmayı saçma bulduğunu söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli