RSF: Bakur filminin yönetmenleri beraat etmeli

12-02-2022
Rûdaw
Etiketler Bakur Belgesel Film RSF
A+ A-

Haber Merkezi  - Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, belgesel film “Bakur”un yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu'na verilen hapis cezasının İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasının yeterli olmadığını, Demirel ve Mavioğlu hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

Erol Önderoğlu’nun RSF Türkiye’nin Twitter hesabından yapılan ilgili açıklamasında, “Barış süreci ürünü “Bakur” belgeselinin yönetmenleri #ÇayanDemirel ve gazeteci @emavioglu’na verilen 4 yıl 6’şar aylık hapis cezasının “konjonktür ve zaman”ın da dikkate alınması talebiyle bozulması yetmez. Karar ‘makul ceza’ değil beraat olmalı” denildi.

Hapis cezası verilmişti

"Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan "Bakur" filminin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu, Temmuz 2019'da 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Karara itiraz edilmiş, İstinaf Mahkemesi hapis cezası kararını geçtiğimiz günlerde bozmuştu.

Dava, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülecek.

Ne olmuştu?

92 dakikalık "Bir Gerilla Belgeseli: BAKUR" (Kuzey), 21 Mart 2013 Diyarbakır Newrozu’nda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın PKK'ye geri çekilme çağrısı yaptığı dönemi işliyor.

Çekimleri biten belgesel 2015 yılında seyirciyle buluştu. 34. İstanbul Film Festivali'nde yarışma dışı kategorisinde gösterilecekti ancak, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, tarafından gösterimi iptal edilmişti. Gerekçe olarak da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "kayıt tescil belgesi" konusundaki uyarısı gösterilmişti.

İki yıl sonra da Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel ile filmin Batman'da gösterilmesinden sorumlu tutulan Dicle Anter hakkında "örgüt propagandası" iddiasıyla dava açıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli