Ünlü Kürt keman virtüözü Azad Hoşnav’dan album müjdesi

Erbil (Rûdaw) – Halen Almanya’da yaşayan ünlü Kürt keman virtüözü Azad Hoşnav, kendi eserlerinden oluşan bir yeni bir albüm hazırladığını söyledi.  

Tecrübeli keman virtüözü Azad Hoşnav, Erbil’de Sefin Dağı eteklerindeki Şaklawa ilçesinde hayata gözlerini açtı. Henüz 9 yaşındayken sanata, müziğe ve enstrümanlara ilgi duydu. İlk başta saz kurusuna gitse de o aradığını kemanda buldu. 13 yaşında başadığı keman kursunda ders alan sanatçı bir daha kemanı elinden düşürmedi.

Azad Hoşnav 1983 yılında Erbil Sanatçılar Derneğine üye oldu. 4 yıl bu dernek bünyesindeki sanat çalışmalarına katılan Hoşnav daha sonra Erbil’in en büyük müzik grubu olan Hewlêr Milli Müsik Grubu’nda yer aldı.

1991 yılında Şaklawa’ya dönerek ünlü Sefin Müzik Grubu’nu kurdu. Hoşnav, daha sonra ses getiren bu grup hakkında, “Doğduğum ilçeye geri döndüğümde burada bir müzik grubuna ihtiyaç duyulduğunu hissettim. Çünkü ilçemizde büyük yetenekler ve potansiyel vardı. Biz hepsini Sefim Müzik Grubu çatısı altında bir araya getirmeyi başardık” diyor.

Azad Hoşnav, 1990’larda Kürdistan’I terk eden birçok sanatçı ve gencin yolunu btuttu, 1996’da Almanya’ya göç ettti. Hoşnav burada akademik eğitime başladı.

Hoşnav Almanya’daki ilk senesi hakkında, “İlk yıl 5 ayrı müzik kursuna katıldım. Kurslar harmoni ve melodi hazırlama üzerineydi ve çok nitelikli kurslardı. Bu kursların bana çok büyük faydası oldum ve onlar sayesinde Almanya’nın dört ünlü orkestrasında yer alabildim ki bunlardan en büyüğü Köln Orchestera Gesellischaft orkestrasıdır. Ayrıca Kürt müziği için de daha fazla zaman ayırmamı sağladı.

Köln’de bir müzik okulunda keman dersleri vermeye başlayan Kürt sanatçı bu yıllarda ilk albümü olan “Kürt Dağlarının Ezigisi” (Awazekanî Çiyay Kurdan) adlı 11 parçadan oluşan bir albüm çıkardı. Albümün ilk parçası olan “Silav” isimli parça için Ukrayna’da klip çekti.

Yine bu süreçte müzik üzerine kitap ve deneme yazıları yazı, keman derslerini kitaplaştırdı. Keman dersleri kitabı hakkında, “Bu enstrümanı öğrenmek isteyenler için notaları ile birlikte 50 parçada keman nasıl öğreniliri anlattım, CD’si de çıktı” diyor.

Azad Hoşnav, hayranlarına bir de yeni album müjdesi verdi. Hoşnav, “Bu albümün dışında dokuz ulusal marştan oluşan bri çalışmam da hazır. Fakat malsef şuan sponsor olmadığı için bunu çıkaramıyorum” diyor.

Sanat çalışmaları hakkında, “Ben sürekli müziğin teorik ve Pratik yönü üzerinde duruyorum. Müzikte hataya yer bırakmamayı ve bir de müziğimin Kürtçe olmasına, Kürdi tat ve lezzet vermesine özen gösteriyorum” diyen Hoşnav, güncel Kürt müziği hakkında ise şu eleştiriyi yöneltiyor: “Malesef, günümüzde çok sayıda Kürtçe album çıkıyor. Fakat söz, müzüzik ve orjinallik çok zayıf. Dolayısıyla Kürt müziğinin daha iyi bir yönetim ve daha çok araştırmaya ihtiyacı var.”