Prof Dr. Kadri Yıldırım’ın kaleme aldığı son eseri Zilan Akademi Yayınlarında çıktı

10-07-2023
Etiketler “Kürt Dili ve Lehçeleri Araştırmaları/Aşağı Kurmancî – LORİ” Prof. Dr. Kadri Yıldırım Abdurrahman Yıldırım Zilan Akademi Yayınları
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın hayatta iken kaleme almaya başladığı ve oğlu Abdurrahman Yıldırım tarafından tamamlanan “Kürt Dili ve Lehçeleri Araştırmaları/Aşağı Kurmancî – LORİ” adlı eseri Zilan Akademi Yayınları'ndan çıktı.

Ünlü Kürt yazar ve entelektüel Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın kalemiyle başlayan, oğlu Abdurrahman Yıldırım tarafından tamamlanan “Kürt Dili ve Lehçeleri Araştırmaları/Aşağı Kurmancî – LORİ” adlı eseri okurları ile buluştu.

Zilan Akademi Yayınları tarafından basılan kitabın arka kapağında Abdurrahman Yıldırım’ın şu sözleri yer alıyor:

“Bu eseri rahmetli babam Prof. Dr. Kadri YILDIRIM tamamlamak istedi lakin ömrü yetmediği için yarıda kaldı. Kürt dilini, lehçe ve şivelerini çok iyi bilen bu âlimin eserini tamamlamak bizlere nasip oldu.

İki bölümden oluşan bu eserin birinci bölümünde Kürt dili, lehçe ve şiveleriyle ilgili geniş kapsamlı bir akademik çalışma yer almaktadır.

İkinci bölümde ise tüm yönleriyle Lor Kürtlerinin dilsel, kültürel ve tarihi yönleri araştırma konusu olmuştur.”

Prof. Dr. Kadri Yıldırım kimdir?

1959’da Diyarbakır’da doğan Kadri Yıldırım, Kürtler arasında “Mamosta Kadri” diye tanınıyordu.

İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra 1986-1998 yılları arasında bir çok il ve ilçelerinde öğretmen ve idareci olarak çalıştı.

1996 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 1998 yılında da aynı üniversite ve aynı anabilim dalında doktora yaptı. 1999 yılında Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı anabilim dalında 2004 Yılı Mayıs Döneminde Doçent oldu.

19 Şubat 2010 tarihinde Profesör oldu. 2010 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak göreve başladı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak atandı.

Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi'nde yeniden HDP'den Siirt milletvekili seçilmişti.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.,

Son olarak Rûdaw’a yazdı

Vefatından bir süre önce değişik konulardaki araştırmaları Rûdaw sitesi Türkçe bölümünde yayımlandı.

Siyasetçi ve akademisyen Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 23 Mart 2021’de gece saatlerinde beyin kanaması geçirdi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakım servisine alınan Yıldırım, 26 Mart 2021 tarihinde vefat etti. Kürt tarihçi, yazar ve siyasetçi Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın yapmış olduğu değerli araştırma ve analizleri Rûdaw Türkçe’de yayınlanıyordu.

Mamosta Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın ‘Ehmedê Xanî (1650-1707) perspektifinden Kürt Realitesi ve Anadille Eğitim Projesi’ adındaki son yazısı 21 Şubat’ta sayfamızda yayınlanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli