Adnan Kerim: Albümümü önce Rojava’da piyasaya sürmek isterdim

09-12-2019
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Güney Kürdistanlı sanatçı Adnan Kerim’in, Çek Cumhuriyeti Ulusal Orkestrası ile yaptığı son albüm çalışması “Şewba” (Gece Rüzgarı) müzikseverlerle buluştu.

Şair Hemin Mukriyani’nin “Giryanî nîwey şew, Eşq û Azadî ve Gomî Xwên” adlı 3 şiirinin bestelendiği albüm müzikseverlerin beğenisine sunuldu.

Son albümüne ilişkin Rûdaw’a konuşan Adnan Kerim, “Albüm çalışmasına başladığımda 2 amacım vardı. İlki; Geçmiş albümlerime, ikincisi ise; Kürt müziğini dünyaya tanıtmaktı” dedi.

Adnan Kerim, “Albümümü ilk önce Kuzey ve Rojava’da piyasaya sürmek istiyordum ancak ne yazık ki yaşanan olaylardan dolayı bu düşüncemi hayata geçiremedim” diye konuştu.  

1991 yılından itibaren Rojhılatlı müzisyenlerle aralıklı olarak çalışan Adnan Kerim, “Rojhılat’ta müzik eğitimi almam büyük bir tecrübe kazanmamı sağladı. Her akşam müzisyenlerle bir araya gelip şarkı söylüyorduk. Hoşumuza giden şarkıları kaydederdik. Tüm bu çalışmalar benim için tarih niteliğindeydi. Mahabad benim ikinci kentimdir. Ve şunu büyük bir samimiyetle belirtmek isterim benim için Kürdistan Erbil, Mahabad, Amed ve Kamışlo’dur aralarında fark yoktur. Hepsi benim kentimdir” ifadelerini kullandı.

Kürt müziğinin oldukça zengin olduğuna işaret eden Kerim, “Türk, Arap ve Fars müziği arasında ortak özellikler vardır. Ancak her ulusun kendine has müzik ritmi vardır. Kawis Ağa ile Um Kelsum aynı hicaz şarkı okuduklarında farklı bir nağme duyacağımızı bilmemiz gerekiyor. Önemli olan hangi makamı okuduğunu değil, önemli olan okuduğunuz makamı hangi duygu ve ruhla okuduğunuzdur” dedi.

Kürdistan’ın bazı bölgelerinde söylenen şarkıları aynı ağızdan okumanın mümkün olmadığını Adnan Kerim, “Hiçbir zaman bir Hawraman gibi Siya Çeman şarkısını söyleyemem. Her bölgenin kendine has bir tınısı var. Cizre bölgesindeki bir dengbej gibi de klam okuyamam” ifadelerini kullandı.

Genç Kürt müzisyenlerinin öncelikle büyük bir yoğunlukla Kürt müziğini dilemeyi öneren usta sanatçı Kerim, “Genç müzisyen arkadaşlardan ricam, pop veya rock, tarzları ne olursa olsun, kendi Kürt dünyasından uzaklaşmasın. Kürt nağmelerinin, tınısının kendisini hissettirmesi gerekiyor. Üretken olsunlar Kürt nağmeleleriyle dünyada tanınsınlar” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli