MOSKOVA - Yakutlar milli bayramları 'Isiah'ı kutladı

Moskova (Rûdaw) – Moskova’da yaşayan Yakutlar yeni yıl bayramı Isiah’ı geleneklerine uygun bir şekilde kutladı. Isıah Yakut halkının en önemli bayramıdır ve Kürtler için Newroz ne ise onlar için de bu bayram aynı anlamdadır.

Rusya’nın başkenti Moskova'da Yakut milli bayramı 'Isiah' kutlamaları gerçekleştirildi. Saha (Yakut) Türklerinin en büyük geleneksel bayramı olan bu bayram her yıl 21-22 Haziran'da kutlanır.

Rûdaw’a konuşan Moskova'daki Yakutistan-Saha Cumhuriyeti Sekreteri Vera Sveshnikova, "Bu Isiah veya Yeni Yıl bayramıdır. Bu bayram ülkemizde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Bu bayram yaz gündönümü sırasında kutlanır. Uzun bir kıştan sonra bu gün, doğanın uyanışı anlamına geliyor. İnsanlar toplanıp dünyanın ısınmasını ve doğanın uyanışını kutluyorlar" dedi.

Isıah yaz bayramı; saçmak, serpmek anlamına geliyor. En uzun güne denk gelen bu kutlama güneşle bağlantılı olup, onun sıcağının ve ışınlarının yer yüzüne saçmasıyla bağdaştırılır.

Yakutlar veya Sahalar Türki bir millettir ve “At” kültü hala çok canlıdır.

Etnografya öğretmeni Mariya Sîrtina da, "Yakutların yaşadığı her yerde mutlaka 'Serge' vardır. Serge bir at koşum takımıdır. Atsız bir Yakut, Yakut değildir. Bu yüzden her erkeğin bir atı ve ‘Serge’si olmalı. Her kadının da bir ineği olmalı. Biz Saha halkı toprağa ve doğaya saygılıyız" diye konuştu.

Bayram kutlamaları esnasında Sahaların kadim dansı "Osuohay" oynanır ve tüm davetliler bu dansa eşlik eder. Yakutlar, danslarının yaşam döngüsünün kutsal bir sembolü olduğuna inanır.

Sanatçı yada Yakut dilinde "Olonho" olan Dmitriy Artrmyev, de "Bayramda ‘Ohu-o-hay’ adlı halayı çekeriz. ‘O-hu-o-hay" güneş şeklini verdiğimiz dansımızdır. Yani Güneş'in dansıdır. Çünkü Yakutistan'da kışlar çok uzundur. 8 ay sonra güneş göründüğünde insanlar dışarı çıkıp ‘Ohu-o-hay’ oynar. Eski zamanlarda bu dans üç gün üç gece yapılırdı” dedi.

Yakutlar zengin bir folklora sahiptir ve kıyafetleri dikkat çekicidir. Yakut müziği Orta Asya halklarının müziğine benziyor ancak kendilerine özgü müzik enstrümanları da bulunuyor.

Yakut müzisyen Margarita elindeki geleneksel vargan çalarak , "Bu bir arp enstrümanı ve Saha halkı ona hamus diyor” dedi.

Yakutistan Rusya’nın en büyük bölgesidir ve Sibirya bölgesine düşüyor. Yakutistan ayrıca dünyadaki en büyük yüzölçümüne sahip olan özerk bölgesidir. Yüzölçümü Arjantin’den büyük olmasına rağmen nüfusu 1 milyon kadardır.