Hozan Canê: Kürtler beni yalnız bıraktı

09-02-2021
Rawin Sterk
Etiketler Hozan Canê Türkiye Edirne Newroz Akalan Kürtler Kürdistan Yalnızlık
A+ A-

Edirne (Rûdaw) - Türkiye’de 2 yıl 5 ay tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz Ekim ayında serbest bırakılan Kürt sanatçı Hozan Canê, bugün bir kez daha hakim karşısına çıktı.

Türkiye'de “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılanarak 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Kürt sanatçı Hozan Canê, 2 yıl 5 ay tutuklu kaldıktan sonra 1 Ekim 2020’de “yurt dışına çıkma yasağı” şartıyla serbest bırakılmıştı.

Yapılan mahkemede Canê’nin duruşması bir kez daha uzatıldı.

Rûdaw TV İstanbul Temsilcisi Rawin Sterk'e konuşan Hozan Canê, “Rûdaw ailesine her zaman yanımda olduğu ve sesimi halka ulaştırdığı için teşekkür ediyorum” dedi.

Davasının hukuki değil, siyasi bir dava olduğunu söyleyen Canê, yargılanmasının siyasi sebeplerden dolayı her seferinde farklı gerekçelerle uzatıldığını ifade etti.

Canê, “Dosyanın içi boş. Yargıtay kararı bozdu. Dosyada hiçbir delil olmadığını ve örgüt üyeliğinin olmadığını söyledi. Dosyada sabit bir delil yok. Kararın bozulmasından sonra üçüncü mahkemede dosyanın sonuçlanması gerekiyordu. Yerel mahkemenin üç duruşmada karar vermesi gerekiyordu. Ancak bugün 6’ıncı kezdir duruşmayı uzatıyorlar. Bu da dosyanın hukuki değil, siyasi olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Türkiye ile AB ve Türkiye ile Almanya arasındaki siyasetin yargılamasını etkilediğini kaydeden Canê, sözlerine şunları ekledi:

“Tanınan bir kişilik olduğum ve Almanya vatandaşı olduğum için Almanya bana sahip çıktı. Türkiye’de bunu kullanmak istiyor. Benim de kızımın da dosyasında ceza verilebilecek hiçbir suç unsuru kesinlikle yok. Eski Esenyurt İlçe Eşbaşkanı İlkan Özkan'ın benim hakkımda bir ifadesi var. Uzun zaman önce HDP’den ayrılmış. Yurt dışına kaçmaya çalışırken polis tarafından yakalanmış. Polis de önüne benim dosyamı koymuş. Artık aralarında nasıl bir pazarlık yapıldığını bilemiyoruz. İfadesinde benim için, ‘Bunu orda (YPG) gördüm, onlar için film çekiyordu. Ben onların kadrosuydum, Kobani’ye savaşmak için gittim’ demiş. Polis ifadesini alarak serbest bırakıyor. Tabi serbest bırakıldıktan sonra tekrar yurt dışına kaçıyor. Elinde hiçbir delil de yok. İftira attığını bildiği için mahkemeye çıkması durumunda tutuklanacaktı ve ondan dolayı kaçtı.”

“Kürtlük için bedel ödemeye hazırım”

Kürt sanatçı Canê, “Kürdistan halkı beni yalnız bıraktı. Beklentim fazlaydı. Benim şahsımda Kürt halkının kültürünü, şahsını tutukladılar. 2 yıl 5 ay cezaevinde kaldım. 4 aydır da dışarda zindan hayatı yaşıyorum. Kalbim kırıldı. Kimseden şahsi bir beklentim yoktu ama bana destek çıkarak sahipleneceklerini umuyordum. Kızımla birlikte 3 yıldır maddi ve manevi büyük zorluklar çektik. Yine de kendilerine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı

6 yıl 3 ay hapis cezası aldı

Gerçek ismi Saide İnanç olan ünlü sanatçı Hozan Canê aynı zamanda Almanya vatandaşı. Hozan Canê, 2018 yılında Edirne'de gözaltına alınmış, Kasım 2018'de de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanıp 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hozan Canê'nin avukatı karara temyiz başvurusunda bulunmuş, temyiz incelemesi sonucunda mahkeme Ağustos 2020’de Hozan Canê'nin "örgüt üyesi" olduğuna dair suçlamayı kesinleştiren açık ve net kanıtlar görülemediğine hükmetmişti.

Savcılık, Hozan Canê'ye yönelik iddialarını sosyal medyada yer alan paylaşımlarına dayandırmıştı.

Alman vatandaşı olan Hozan Canê'nin durumuyla ilgili olarak Alman hükumeti uzun süredir diplomatik çözüm bulmak için çaba harcıyordu.

Hozan Canê'yi ziyaret amacıyla Türkiye'ye giden kızı Gönül Örs de gözaltına alınmış, tutuksuz yargılanması amacıyla yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli