FRANSA - Yaz olimpiyatlarına ırkçılık bulaştı: Sağcılardan Aya Nakamura’ya muhalefet

07-07-2024
Etiketler Aya Nakamura Paris Yaz olimpiyatları Fransa
A+ A-

Haber Merkezi - Paris Olimpiyatlarının açılışına ilişkin planlar sessiz ve derinden devam ederken, Fransa'nın dünyaca ünlü şarkıcılarından Aya Nakamura'nın 2024 Paris Olimpiyatlarının açılışında şarkı söyleyeceğinin duyulması, ırkçı kesimlerin tepkisini çekti. 

Mali asıllı Fransız şarkıcı Aya Nakamura'nın 2024 Paris Olimpiyatlarının açılış töreninde sahne alacağı yönündeki haberlerin ardından ırkçı saldırıların hedefi oldu. 

“Biraz fazla siyah” ve “Yeterince Fransız değil!” diyen aşırı sağcılar, "Fransa'yı temsil etmediğini" savunarak, şarkıcının olimpiyatlarda yer almasına tepki gösterdi. 

Daha önce; aşırı sağcı bir grup, başkentte Nakamura'nın şarkı sözlerini değiştirerek "Mümkün değil Aya, burası Paris, Bamako pazarı değil" yazılı pankart açmıştı. 

Ünlü şarkıcı, kendisine yönelik saldırılara "Irkçı olabilirsiniz ama sağır değilim" şeklinde karşılık vermişti. 

Şarkıcıyı hedef alan aşırı sağcılara karşı olanlar ise "Ülkelerini sevdiklerini iddia ediyorlar ama dünyada Édith Piaf'tan sonra en çok dinlenen ve Fransızca konuşan şarkıcıyı dışlamak istiyorlar. Fransa'da ırkçı ve vatansever olamazsınız" yorumları yapmıştı. 

Aya Nakamura'nın Édith Piaf'ı söylemesi için davet edildiği duyulduktan sonra, onun yeteri kadar Fransız olmadığı ve çok siyah olduğu düşünülüyor.  

Olimpiyatlarda, Afrika kökenli bir nesil böyle bir ülkeyi nasıl temsil etmeleri gerektiğini gerçekten merak ediyor. 

Macron'un, Fransa'nın en başarılı şarkıcısı Aya Nakamura'yı bu yaz Paris'teki Olimpiyatların açılışında şarkı söylemesi için davet ettiği ortaya çıkınca, sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi lideri Marine Le Pen ve Fransız aşırı sağındaki işbirlikçileri öfkeden 'deli'ye dönmüş durumdalar. 

Ne Macron ne de Nakamura haberi doğrulamış değil. Ama ne olursa olsun Le Pen'in görüşleri Fransa'da ileri düzeyde kabul görüyor. Nakamura, günümüzün en büyük pop yıldızlarından ama sözkonusu Édith Piaf'ı yorumlamaya gelince; yanlış kişi oluveriyor. Yapılan bir ankete göre Fransızların yüzde 63'ü bu sanatçının Olimpiyatların açılışıyla bir ilgisi olmadığını düşünüyor. 

Önyargılar 

Aya Nakamura Mali kökenli ve bütün sorun da bu. O siyah ve Piaf beyazdı, Le Pen ve onun gibi düşünen insanlar, "standartların altında Fransızca", "kötü çevre" ve "kaba" türünden söylemleri fazlaca mırıldanıyorlar. Nakamura, 1995 yılında Bamako'da doğdu ve çocukken aile, Paris'in banliyölerinden birine taşındı. Son yıllarda ülkenin en çok dinlenen sanatçısı olan Nakamura; Karayip ve Afrika ritimlerinin karışımıyla radyo 'dostu' müzik yapıyor. Yorumculara göre, Aya Nakamura, hem argo hem de çeşitli Afrika dillerinden öğeler içeren Fransızca şarkı söylüyor, tipik bir pop yıldızı, çağdaşlarından ilham alıyor ve muhafazakar nesillerin baş ağrısı. Fransızlar hakkında abartılı önyargılar var, ancak ne yazık ki bugün hala geçerliliğini koruyan başka önyargılar da var. Bunlardan biri kişinin kendi dilinin tekliği ve egemenliği düşüncesidir.  

Bir diğeri ise Fransız müziğinin Édith Piaf'ın hayatta olmasından bu yana değişmediği düşüncesi. Büyük bir Afrika diasporasına sahip çoğu ülke gibi, Rap'in 1990'lardan bu yana çok özel bir konuma sahip olduğu Fransa'da da siyah müzik açık ara en çok dinlenen müziktir. Paradoksal olan ise Édith Piaf'da zamanında 'seçkinler' tarafından hem “kaba” hem de “alt tabaka”dan olduğu ve ayrıca - tada- argosu kullandığı için eleştiriliyordu. 

Hepsinin ortak noktası ne? 

Elbette bu kültür savaşı, aşırı sağın kendisini ırkçı nostaljinin yardımıyla konumlandırmaya çalıştığı uzun bir konu silsilesi içinde saçmalık olarak değerlendirilebilirdi. Ancak söz konusu olan, birkaç ay sonra neredeyse tüm Fransız haberlerini meşgul eden bir etkinlik olan yaz Olimpiyat Oyunları.  

Peki ev sahibi Fransa'nın Olimpiyatlardaki poster isimleri kimler? 

Fransa'nın iki gerçek seyirci sporu olan judoda Teddy Riner ve Clarisse Agbegnenou ve eskrimde Marie-Florence Candassamy. Ayrıca boksta Estelle Mossely ve Kylian Mbappé'nin de katılma hayaliyle Thierry Henry liderliğindeki U21 milli takımı var. Elbette kadın milli futbol takımı. Erkek basketbolunun sabit yıldızı Victor Wembanyama, maçların en büyük yıldızları arasında yer alacak ve hentbolda Fransa, hem kadınlarda hem de erkeklerde son Olimpiyat şampiyonu. 

Peki tüm bunların ortak noktası nedir? Bunlar, kökleri Afrika veya Batı Hint Adaları'na dayanan, beyaz olmayan Fransızlar veya büyük oranda beyaz olmayan Fransızlardan oluşan takımlardır. 

Açıkçası devasa bir başarı bile, 'haramzade' olmayan bu isimlerin Fransız olarak algılanmalarını garanti etmiyor. Édith Piaf kimdir? 

Édith Piaf, babası cepheye seferber olurken 19 Aralık 1915'te Paris'te dünyaya geliyor ve Fransa'nın aynı zamanda dünyanın en ünlü sanatçılarından biri oluyor. Annesi Annetta Giovanna Maillard yarı italyan yarı Fas asıllı bir göçmen ailefrn geliyor. Babası ise sokaklarda gösteri yapan bir cambaz. Annesi sokakta şarkı söyleyerek yaşamaya çalışmakta ve kızını yetiştirecek imkanlara sahip değildir. Bu yüzden küçük Édith'i büyükannesinin yanına yerleştiriyor. Orada Piaf hijyen eksikliği içinde yaşar. Onun iyiliği için endişelenen babası kızını alıp, Akabinde Édith'i Normandiya'da bir genelev sahibi olan babaannesine emanet ediyor. 1922'de onu aramak için geri dönüyor ve, 8 yıl boyunca sokak sanatçısı olarak sefil bir hayat yaşıyorlar. Baba akort çalarken, genç kız popüler şarkıları mırıldanarak ancak birkaç kuruş toplayabilmektedir. En iyi bildiği şarkı ise; Fransa millî marşı ''La Marseillaise'' sıkça onu söylemeye başlıyor. (Getirisi fena olmadığı için) 

“Kaldırım serçesi” olarak belleklerde yer edinen ve hayatı trajedilerle dolu olan Fransız efsanesi Piaf Amerika'yı baştan çıkaran''Parizyen'' olarak da bilinir. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli