Hakkari düğünleri sınırları ortadan kaldırıyor

06-08-2023
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Hakkari Düğün Kültür Aşiret
A+ A-

Hakkari (Rûdaw) – Hakkari, kalabalık ve renkli düğünleriyle meşhur bir bölge. Tüm ilçelerde düzenlenen düğünlere Rojhılat ve Kürdistan Bölgesi’nden davetliler de katılıyor.

Hakkari ve çevresi, günlerce süren ve çok sayıda kişinin katıldığı aşiret düğünleri ile ünlü. Konu aşiret ve kan bağı olunca, sınırın Rojhılat ve Kürdistan Bölgesi tarafında kalan akrabalar da davet ediliyor.

İster köylerde, ister ilçelerde veya il merkezinde olsun, tüm düğünlerde ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Rûdaw ekibi, Yüksekova (Gever) ilçesinde tam da bir düğüne şahit oldu.

Sağdıç Siracettin Kexi, "Büyük bir coşku var, kutlamaya Türkiye'nin metropollerinden, Kürdistan'dan, Kürdistan Bölgesi’nden konuklar katılıyor. Hatta Avrupa'dan da gelenler var” diyor.

Bölgedeki aşiret düğünlerinin en dikkat çeken özelliklerinden biri de gelinlerin altın, damatların ise para ile donatılması. Bu düğünlerde gelin ve damada takılan para ve altınlar çoğu zaman basının da dikkatini çekiyor.

Düğüne katılan yerel sanatçı Nevzat Çiftçi, “Düğüne Irak Kürdistanı'ndan, İran'dan, İstanbul'dan, dünyanın her yerinden konuklar geldi. Bu kalabalığa hizmet verdiğimiz için de çok mutluyuz” diyor.

Hakkari’nin Yüksekova (Gever), Şemdinli (Şemzinan), Çukurca (Çelê) ve Derecik (Rûbarok) ilçelerinde yaşayan hemen herkesin Kürdistan Bölgesi veya Rojhılat’ta akrabası var. Bu düğünler de akrabaların buluşmasına vesile oluyor.

Davetlilerden Zübeyd Kejo, "Kalabalık çünkü büyük bir ailenin düğünü, biz de onların hatırı için geldik. Irak Kürdistanı ve İran'dan çok sayıda kişi geldi” diye belirtiyor.

Zamanla birlikte bazı adet ve gelenekler değişse de Hakkari düğünlerinin vazgeçilmesi yöresel Kürt milli kıyafetleri.

Eskiden 3 gün 3 gece süren düğünler günümüzde daha kısa bir zaman dilimine sığdırılıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli