İstanbul’da Hıdırellez Şenliği düzenlendi

İstanbul (Rûdaw) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez Şenliği Yenikapı'da gerçekleştirildi. Etkinlikte dans şovları, yarışmalar ve gül ağaçlarına dilekler asıldı.

Bahar'ın müjdecisi olarak kabul edilen Hıdırellez, Balkanlar, Orta Asya ve Anadolu’da bir çok yerde her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor. Türkiye’de özellikle Edirne ve İstanbul’da gerçekleşen kutlamalar ise renkli görüntülere sahne oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bu yıl Yenikapı'da düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. Etkinlikler, dans şovları ve yarışmalara, ateş üzerinden atlamalara sahne oldu.

Etkinliğe katılan Ülkü Okay, “Hıdırellez günü geziye çıkılır. Yumurtalar haşlanır, yeşillikler, yiyecekler hazırlanır. Ağaçlık yerlere gidilir. Önceden bir mahalle kültürü vardı” dedi.

Etkinliğe Arjantin'den katılan Grasella da, etkinliği çok farklı ve güzel bulduğunu, farklı dans ve halaylara şahit olduğunu söyledi.

5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, dilek ve duaların kabul olduğuna inanılan Hıdırellez'de katılımcılar gül ağaçlarına da dileklerini astı, ritüel gerçekleştirdi.

Deniz Aygüler, “Benim için doğanın uyanışı. Mezopotamya’daki ismi ‘Hastib Maranî’ diye kutlanan bir hafta. Aslında çocukluğumdan beri beni heyecanlandıran bir yaza giriş” dedi.

Bu yılki kutlamalara turistler de yoğun ilgi gösterdi. Turistler şenlik sayesinde kenti gezme ve yöresel lezzetlerin tadına bakma fırsatı da buluyor.

Etkinliğe katılan dansçı Betül Düger, “Bu bizim için çok önemli bir gün. Ateş yakıp üstünden atlama, diğer ritüeller bizim için çok önemli” diye konuştu.

Adını Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın isimlerinin birleşmesinden alan Hıdırellez, insanların dileklerinin kabul olacağına inanılan ritüelleriyle bilinir. Bu kutlama günü, farklı hikayelere ve anlamlara sahip olsa da, baharın gelişi ve yeni bir dönemin başlangıcını kutlamak için insanlar tarafından önemli bir fırsat olarak görülür.