Hawraman’da 500 kişilik def ve tambur orkestrası

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın Hewraman bölgesindeki Palangan köyünde düzenlenen Ramazan Bayramı etkinliğine yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Şenlikte 500 kişilik def orkestrasının görüntüleri ise izleyenleri büyüledi.

Rojhılat’ın  Kirmaşan ve Sine kentleri sınırlarında yer alan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adını yazdıran Hewraman bölgesindeki (Hawramani Text), Palangan köyünde geçtiğimiz Çarşamba günü Ramazan Bayramı vesilesi ile görkemli bir kutlama düzenlendi.

Dağın yamacında kademeli dik eğimli binaları ve ilginç mimarisi ile her yıl çok sayıda turisti ağırlayan köyde düzenlenen etkinliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Bir birine yapışık inşa edilen evlerin damlarında  kötün dar sokakları ile hırçın akan ırmağın kıyısında dizilen 500 kişi, def çalıp tempo tuttu. Yarsan inancının vazgeçilmezi olan tambur çalan sanatçılar da irfani müzikleri ile defjenlere eşlik etti.

Etkinlik, aynı zamanda Hawraman’ın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesinin yıldönümü vesilesi ile de gerçekleştirildi.

İran Parlamentosu Sine-Kamyaran-Diwandere Milletvekili Muhsin Fethi, Sine Valisinin yakın bir zamanda Palangan’ın turizm potansiyelini arttırmak için projeleri hayata geçireceklerine dair söz verdiğini söyledi.

UNESCO İran Komisyonu Sekreteri Hucetullah Eyyubi de, yeterince tanıtıldığı taktirde Palangan’ın bölgede turizmin kalbi olacağını belirtti.

Sine Valisi İsmail Zarikuşa da, vilayet genelinde turizm potansiyelini geliştirmek için Hawram’ın bu konumundan yararlanacaklarını dile getirdi.   

Çarpıcı dağ manzarası, eşsiz kültürü, kadim tarihi ve kendine özgü şehir mimarisi ile tanınan Hewraman bölgesi, geçen sene UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınmıştı.

Kademeli dik eğimli planlama ve mimari, kuru taş teraslarda bahçecilik, hayvancılık ve mevsimlik göç, farklı mevsimlerde ova ve yaylalarda yarı göçebelik Hewrami halkının yerel kültür ve yaşamının ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor.

Hewraman bölgesinde Paleolitik döneme ait eserler bulunmuştu.