Duhok Film Festivali’nde Mano Xelil’in ‘Cîran’ filmi gösterilecek

04-12-2022
9. Uluslararası Duhok Film Festivali
9. Uluslararası Duhok Film Festivali
Etiketler 9. Uluslararası Duhok Film Festivali Mano Xelil Cîran Filmi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojavalı sinema sanatçısı Mano Xelil’in son filmi “Cîran” (Komşu), 9. Uluslararası Duhok Film Festivali’nde Kürtçe filmler kategorisinde yarışıyor.

Mano Xelil’in filmi Cîran, şimdiye dek katıldığı onlarca film festivalinde 57 farklı ödül kazandı.

Filmde Kürt, Arap ve dünyanın farklı yerlerinden oyuncular rol alıyor.

Xelil’in yönetmenliğinin yaptığı filmde, 1980'lerde Rojava’da bir sınır köyünde yaşayan bir Kürt çocuğunun hikayesi anlatılıyor. Film, Xelil’in çocukluğundan izler taşıyor.

Rûdaw’a konuşan Suriyeli aktör Mazın Natur, “Herkese, bu filmi izlemeyi öneriyorum çünkü tüm yönleriyle farklı bir film. Yönetmen Mano Xelîl çocukluk anılarını anlatmak yoluyla dikkat çekici ve insanlık dolu bir hikaye anlatmayı başarmış. Cîran filmi dünya sinema tarihinde gösterilmiş en önemli filmlerden biridir ki dünyadaki birçok farklı festivalde 57 farklı ödül almış. Bu filmde rol almak ve bu festivale katılmak benim için gurur kaynağı” dedi.

Birçok festivale katılıp birçok festivalden de davet alan Xelil’in filmi, 2021’de İsviçre’de “En İyi Film” ödülünü aldı.

20’den fazla filmin yönetmenliğini yapan Xelil 1996’dan bu yana İsviçre’de yaşıyor.

1-8 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenecek 9. Duhok Uluslararası Film Festivali 1 Aralık’ta Hüseyin Hasan’ın “Bûka Baranê” filmi ile başlamıştı.

570 filmin başvurduğu bu seneki festivalde 98 film seçildi. Bu filmlerden 57 tanesi yabancı film, 47 tanesi ise Kürt filmi.

Duhok Uluslararası Film Festivali’nde bu sene “göçmenler” teması ön plana çıkıyor. 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli