Çin'deki sanat müzesi o özelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

04-11-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Çin Poly Sanat Müzesi
A+ A-

Pekin (Rûdaw) – Çin’in başkenti Pekin’deki Poly Sanat Müzesi’nde sergilenen eserlerin çoğu yurt dışına farklı yollarla kaçırılmış ve sonradan geri getirilen binlerce tarihî eser bulunuyor. Çin hükümeti, son yıllarda bu eserlerin iadesi için çabalarını yoğunlaştırdı.

Müze, Çin'in Bronz Çağı'nın ilerleyişini ve güzelliğini gösteren birçok sanat eseri ve antik hazineyi sergiliyor. Poly Sanat Müzesi 1998 yılında inşa edildi ve 1999 yılında kapılarını halka açtı.

1860 yılında Beijing'i işgal eden İngiliz ve Fransız orduları, Yuanmingyuan'ı kundakladı ve yağmaladı. Bronz hayvan başı heykeller çalınarak yurt dışına götürüldü. Çin, kaçırılan bu eserleri ülkeye döndürmek için uzun yıllardır yoğun çaba harcıyor.

Müze yöneticilerinden Melody, “Burada toplanıp sergilenen üç eser çok meşhur; bunlardan biri arkamda, Tim hanedanlığında Otama'nın sarayında bulunan kedi benzeri heykel. Poly Group 2000 yılında üç sanat eserini de restore etti ve müzeyi bu şekilde düzenledik” dedi.

Müzede ziyaretçilerin ilgisini çeken ve hikâyesi 3 bin yıl öncesine, Antik Çin zamanına kadar uzanan iki eser daha var.

Melody, "Bu eşsiz sanat eseri doğu Çin'in doğusundan geliyor ve 1.500 yıl öncesine dayanıyor. O dönemde en iyi Budist heykellerinin yapıldığı Çin'in Chowa Eyaletinden geliyor" diye belirtti.

Çin'e dönen bronz heykeller arasında at başı heykelinin yanı sıra, boğa, maymun, kaplan, domuz, fare ve tavşan başı heykelleri yer alıyor. İki heykel Çin Ulusal Müzesi'nde, dört heykel ise Poly Sanat Müzesi'nde korunuyor.

Ejderha başı heykelinin Çin'in Taiwan adasında bir koleksiyonerin elinde bulunduğu iddia ediliyor. Diğer dört hayvan başı heykeli ise kayıp durumda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli