Demirtaş’ın öyküsü Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışmasında

03-10-2019
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Ah Asuman’ öyküs kitabını senaryolaştıran Gaye Boralıoğlu, “Ah Asuman, Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışması’nın adayları arasında. Çok mutluyuz” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın “Ah Asuman” öyküsü kitabı kısa film oldu.

Senaryosunu üstlenen yazar Gaye Boralıoğlu, sosyal medya hesabından açıklama yaparak filmin, Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışması’nın adayları arasına girdiğini duyurdu.

Boralıoğlu açıklamasına şu ifadeleri kullandı:

“Selahattin Demirtaş’ın öyküsünden benim senaryolaştırdığım Ümit Kıvanç’ın yönettiği Settar Tanrıöver ve Halil Babür’ün oynadığı Çiğdem Mater’in prodüksiyonunu üstlendiği Ah Asuman, Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışması’nın adayları arasında. Çok mutluyuz.”

 

Demirtaş’ın yargı sürecinde yaşananlar

Demirtaş 4 Kasım 2016 tarihinde terör suçlamasıyla tutuklanmıştı. Avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi ve AİHM'ye başvurular yapılmış, AYM 21 Aralık 2017 tarihinde verdiği kararda Demirtaş'ın tutuklanmasında herhangi bir hak ihlali bulmamıştı.

AİHM ise 20 Kasım 2018 tarihli kararında Demirtaş'ın tutuklanmasında hak ihlali tespit etmiş ve Demirtaş'ın serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına hükmetmişti.

Daha sonra 7 Eylül 2018 tarihinde Demirtaş'ın bir başka dosyadan aldığı 4 yıl 8 aylık hapis kararı onanmıştı. Yüksek yargının cezayı onaması, AİHM kararını baypas etmek olarak değerlendirilmişti. AİHM'nin kararına hem Türkiye hükümetinin hem de Demirtaş'ın avukatları itiraz etmiş ve davanın Büyük Daire'de görüşülmesini istemişti.

Son olarak Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi 2 Eylül 2019 tarihli duruşmada Demirtaş'ın tutuklu olduğu ana davada oybirliğiyle tahliyesine hükmetmişti. Savcılığın bu karara yaptığı itiraz da Ankara 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmiş ve Demirtaş'ın tutuklu olduğu esas dosyasındaki tahliye kararı kesinleşmişti.

Demirtaş'ın avukatları, cezasının 5 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla bir yılın altına düşmüş olması nedeniyle müvekkillerinin Yargıtay kararları ve Ceza İnfaz Kanunu hükümleri uyarınca denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilmesi gerektiğini savunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli