Kürt yönetmenin filmi ‘En İyi Yönetmen’ ödülü için yarışacak

03-07-2024
Şevket Herki
Etiketler Kürt Yönetmen Kurtuluş Baştimar Ödül Çiğdem
A+ A-

Haber Merkezi - Kürt Yönetmen Kurtuluş Baştimar’ın “Çiğdem” adlı ilk filminin galası İngiltere’nin Glasgow kentinde yapılacak. Film ayıca Alpenglow Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülü için yarışacak.

Kürt hukukçu ve yazar Kurtuluş Baştimar’ın yönettiği Çiğdem’in çekimleri Kars’ta gerçekleştirildi.  Senaryosu da Baştimar tarafından yazılan, Kürtçe ve Türkçe çekilen filmin oyuncuları yöre halkından oluşuyor.

Baştimar’ın ilk filmi “Çiğdem” ABD Uluslararası Bağımsız Film Ödülleri Festivali En iyi Film ödülü, Hindistan Bağımsız Film Festivali En İyi Film ödülü, FiveContinents Uluslararası Film Festivali En iyi Bağımsız Film, En iyi Yönetmen ve En İyi Film Müziği (Nazım Çınar), Slovakya Avrupa Uluslararası Film Festivali En iyi Bağımsız Film Jüri Özel ödüllerine layık görüldü. Çiğdem filmi aynı zamanda İsviçre’nin önde gelen film festivallerinden Alpenglow Uluslararası Film Festivali’ne yarı finalist olarak seçildi.

Yönetmen, İran sinemasından ilham aldı

Filmde baraj yapıldığı için köylerini boşaltmak zorunda kalan köylüler, başka bir yere inşa edilen yeni köyleri için bu sefer okul yaptırma mücadelesine girişiyor. Köylüleri okul yapılması konusunda cesaretlendiren ise okuma azmi ile köydeki diğer çocuklara da örnek olan Çiğdem.

Rûdaw’a konuşan yönetmen ve senarist Kurtuluş Baştimar filmi hakkında şunları söyledi:

“Filmimizde boşaltılan köy yeniden inşa ediliyor. Ancak yeni köyde okul yapılmıyor. Boşaltılan köyde ise okul kilitleniyor. Öğrenciler eski okullarında, yıllar önce olduğu gibi eğitimlerine devam etmek istiyor, ancak orası artık kayıt dışı bir okuldur ve izin verilmez. Öğrenciler mücadele etmeyi bırakmaz. Dilekçeler yazıp yollarlar ancak dilekçelere de cevap gelmez. Bir gün hiç hesapta olmayan bir belgesel yapımcısı köye gelir ve öğrencilerin ilgili yerlere ulaştırılması için muhtara verdiği dilekçeleri patika yolun kenarında bulur. Bir ikilem yaşar. Olaylar bundan sonra başlar. Ana fikir olarak şuna varmak istiyoruz ki; boşaltılan her köy eğitimsiz kalan yeni çocuklar demek. Köylerin boşaltılmasının bir sonucu belki de en yakıcı sonucu, binlerce çocuğun eğitimden mahrum kalması.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli