Kürt yönetmenler Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali’nde yıldızlarla birlikte

Cidde (Rûdaw) – Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali’ne dünyanın bir çok ülkesinden sinemanın yıldızları katılıyor. Cidde’deki festivale Kürt yönetmenler de filmleri ile katılıyor.

Dünya genelinde film festivallerinin önemi, güçlü filmlerin gösterimi ve ünlü yıldızların katılımı ile ölçülüyor. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen 3’üncü Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali de dünyanın en ünlü sanatçıları ve önemli filmleri ile güçlü bir konuma sahip olduğunu gösterdi.

30 Kasım’da Cidde'deki The Ritz-Carlton'da yıldızların kırmızı halıda yürüyüşü ile başlayan ve 9 Aralık’a kadar sürecek olan festival, 2021'deki açılış töreninden daha gösterişli geçti.

Hollywood’un ünlü figürleri Johnny Depp, Will Smith, Sharon Stone, Michelle Williams, Freida Pinto, Joel Kinnaman, Paz Vega, Sofia Vergara ve Baz Luhrmann, festivalin dikkat çeken konukları arasında yer alıyor.

Amerikalı aktör Johnny Depp bu defa Fransız yönetmen Maywin'in yönettiği “Jeanne du Barry” filmi ile festivalde yer alıyor. Film aynı zamanda bu yılki Cannes Uluslararası Film Festivali'nin açılış filmi oldu.

Festivale katılan diğer öne çıkan yıldızlar arasında Hintli aktris Katrina Kaif, Hintli aktör Ranveer Singh ve Fransız aktris Catherine Du Nove da bulunuyor.

Arap sinemasının önde gelen oyuncuları Mısırlı Yousra Nasrallah, Leyla Alwi, Nadine Najim, Suriyeli oyuncu Qusay Khouly ve Mısırlı oyuncu ve model Yasmin Sabri, Lübnanlı aktör Adil Karam'ın yanı sıra Suudi yetenekler Abdullah Al Sadhan, Sumaya Rida ve Yakub Alfarhan da festivale katılan isimler arasında.

Festivale, Burak Özçivit, Meryem Uzerli ve Hande Erçel gibi Türk oyuncular da katıldı.

Kürt yönetmenlerin filmleri de festivalde

Kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen Uluslararası Kızıldeniz Festivali, dünya yıldızlarını davet etmesi ve filmlerini desteklemesi nedeniyle popülerlik kazandı.

Festivalin ikinci gününde Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı, Kürt yönetmen Halkawt Mustafa’nın hazırladığı “Saddam Hüseyin’i Saklamak” filmi de gösterildi.

“Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından yaklaşık 150 bin Amerikan askerinin peşinde olduğu Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’i 235 gün boyunca saklayan Tikritli Alla Namık’ın ağzından devrik diktatörün hikayesini anlatıyor.

Festivalde Kürt yönetmen Sahim Omar Halifa'nın yönettiği “Irak'ın Gizli Güzelliği” adlı belgeseli de gösterilecek.

Belgesel, Güney Kürdistan'da, özellikle Molla Mustafa Barzani, Başkan Mesud Barzani ve İdris Barzani gibi Kürt liderlerin fotoğraflarını çeken ünlü fotoğraf sanatçısı Latif Ani ve eserlerinin hikâyesini anlatıyor.

Festivalin seçki bölümünde “Dalkurd” filmiyle yer alan Kürt yönetmen Kurdo Doski de yer alıyor. Belgesel, İsveç'te bir grup Kürt gencin kurduğu Dalkurd futbol kulübünün başarı öyküsü anlatılıyor.

Doğu Kürdistanlı yönetmenler Saman Hüseyinpur ve Ako Zend Karimin “Çanta” filmi ile yer alıyor. Film, çantasında ailesinin anılarını taşıyan bir Kürt mültecinin hikâyesini konu alıyor.

Festivalde bu yıl “Senin Hikayen, Senin Festivalinde” sloganıyla hem “En İyi Arapça” hem de “Kızıldeniz Yarışması” kategorilerinde filmler yer alacak.

Festival, Orta Doğu ve Güney Afrika'daki film yapımcılığını destekliyor. Bu yıl Orta Doğu ve Güney Afrika'daki 36 film ve kısa film 7 sinemada gösterilecek.

 Yaser Yassiri'nin yönettiği bir Suudi filmi olan “Hujjan”, İbrahim Abbas'ın çok satan Suudi romanından uyarlandı. Film festivalin açılış filmi olarak gösterildi. Kurgusal bir içeriğe sahip olan film, cinlerin insan dünyasındaki varlığının hikayesini anlatıyor ve Cidde'de geçiyor.