Kürt Kadınları Teali Cemiyeti ve Nizamnamesi 100 yıl sonra kitap oldu

02-10-2019
Kerem Ari
Etiketler Kürt Kadınları Teali Cemiyeti ve Nizamnamesi Ekrem Malbat Nûbihar Yayınları
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Araştırmacı yazar Ekrem Malbat, “Kürt Kadınları Teali Cemiyeti ve Nizamnamesi” kitabını okuyunca, cemiyeti kuran kadınların milli bir şuur etrafında toplandıklarını görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Araştırmacı yazar Ekrem Malbat tarafından kaleme alınan ‘Kürt Kadınları Teali Cemiyeti ve Nizamnamesi’ adlı kitap Nûbihar Yayınları tarafından yayınlandı.

Eser ve yaptığı çalışmalarla ilgili Rûdaw’a konuşan yazar Ekrem Malbat, kuruluşundan 100 yıl sonra cemiyetin 46 maddeden oluşan nizamnamesi (iç tüzük) ellerine geçtiğinde cemiyet hakkındaki birçok soru işaretini cevaplama imkanlarının doğduğunu vurgulayarak, “Tüzüğün maddelerini incelediğimizde 100 yıl önce bir araya gelip  bu cemiyeti kuran Kürt kadınlarının sadece kadın hakları için mücadele eden bir cemiyet değil aynı zamanda büyük bir milli şuur etrafında bir araya geldiklerini de görmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Günümüzden 100 yıl önce, 1919 yılında kurulan Kürt Kadınları Teali Cemiyeti’nin faaliyetlerini ve tüzüğünü konu alan çalışma, tüzüğün orijinal metninin yanında günümüz Türkçesi ve Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) tercümelerini içeriyor.

Malbat, kadın hareketlerinin toplumsal dengelerdeki yeri ve öneminin bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, “Bu konuyu Kürtler açısından önemli kılan sebepler birden fazla. Zira Kürt kadınlarının mücadelelerinin bir ayağı toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı iken diğer ayağı etnik kimlik noktasında yapılan ayrımcılığa karşı verilen mücadeleye dayanıyor. Bu açılardan bakıldığında Kürtlerde kadın hareketlerinin ne zaman başladığı ve hangi politik kodlar üzerinden şekillendiği konusu önem kazanıyor. Bu minvalde sahip olduğumuz bilgi bundan 100 yıl önce İstanbul’da kurulduğunu bildiğimiz Kürt Kadınları Teali Cemiyeti’dir” şeklinde konuştu.

Malbat, bu cemiyetin varlığından uzun bir süredir haberdar oldukları halde tam olarak hangi fikirler etrafında toplandıklarını ve kendilerine nasıl bir hedef koyduklarının bilinmediğini belirtti.

Öte yandan, Nûbihar Yayınları da kitapla ilgili yayınladığı tanıtım yazısında, “Kürtler açısından oldukça yıkıcı sonuçlar doğuran Birinci Dünya Savaşı’nın hemen akabinde, İstanbul’da bir grup Kürt kadını milli bir şuur etrafında bir araya gelerek bir cemiyet kurmaları tarihi bir vakıa olmanın yanında önemli bir sembolik değer taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Nûbihar Yayınları tarafından yayınlanan, “Kürt Kadınları Teali Cemiyeti ve Nizamnamesi”, 112 sayfadan oluşuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli