4 bin rakımda düzenlenen Cilo-Fest sona erdi

Hakkari (Rûdaw) - Hakkari'de 4 bin 135 rakıma sahip Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri’ndeki festivale, 2 günde 15 bin kişi katıldı. Renkli görüntülere sahne olan festivalde Kürdistan Bölgesi’nden gelen ziyaretçiler de hazır bulundu.

Hakkari’nin Yüksekova (Gever) ilçesindeki 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri'nde bu yıl 5’incisi düzenlenen festival, ikinci günde gerçekleşen çeşitli etkinliklerle son buldu.

Hakkari Valiliği'nin organize ettiği, Yüksekova Kaymakamlığı ile çeşitli kurumların da destek verdiği festivale, Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra, Hakkari ve diğer illerden gelen 15 bin kişi katıldı.

Festivali fırsat bilerek Cilo’nun eşsiz güzellikleri içinde klip ve görüntü çekmeye gelen sanatçılar güzel vakit geçirdi.

Oyuncu Ruken Raperin, “Burayı çok beğendik, Doğubeyazıt’tan geldik. Birkaç gündür buraya gelmeyi planlıyorduk. Geldik ve artık eve dönmek istemiyoruz. Buradaki insanlar çok iyi. Bir klipte oynuyorum. Klibimiz için çekim yapıyoruz” dedi.

Dün başlayan festival kapsamında katılımcılar, çadırlarda kamp yaptı. Kadınların da aralarında olduğu dağcı ve doğaseverler, göl kıyısında kahvaltı yapıp, kanolar ile gösteri sundu.

Yönetmen Senar Yıldız, “Burada program hazırlayıp güzelliğini gösteriyoruz. Kürt milli kıyafetlerini ve kültürünü gösteriyoruz. Tüm dünya doğamızın ve coğrafyamızın ne kadar güzel ve huzurlu olduğunu görsün” diye konuştu.

Festivale gelen kimi ziyaretçiler ise hasret gidermek amacıyla Cilo’daydı. Sate köyü sakinlerinden Rihewza Bakır, en son 22 yıl önce burada bulunan köyünü gördüğünü söyledi.

Bakır, “Buralar bizim köyümüz, arazimiz. Biz burada büyüdük, koyun besledik, peynir yapardık. Ama 22 yıldır burayı görmedim. Köyümüz askeri üssün arkasında, köyümü görebilsem daha mutlu olurdum” diye belirtti.

Festivale katılanlar arasında milli kıyafetler giyenler daha çok dikkat çekti.

Festivale Hakkari’den yerel kıyafetleri ile katılan Rahmi Çakan da “Bugün çok mutluyuz, her yerden misafirimiz gelmiş. Biz kendi toraklarımızda daha rahat ve özgürce gezmek, dolaşmak istiyoruz” dedi.

Katılımcılar önümüzdeki yıl daha fazla kişinin Cilo’ya gelebilmesi için yoların da onarılmasını istedi.

Festivale Duhok’tan katılan Temer Şatunisi, “Duhok’tan geldim, bir çok akrabamı, tanıdığımı gördüm. Kar, soğuk su var. Herkese, Rûdaw’a teşekkürler” diyerek duygularını dile getirdi.

5’inci Cilo Festivali, ikinci gününde konserler, müzik ve halaylarla sona erdi. Hakkari Valiliği, önümüzdeki yıl Avrupa'dan daha ziyaretçilerin katılmasını planlıyor.