DİTAV’dan Diyarbakırlı şair İhsan Fikret Biçici adına şiir ödülü

Haber Merkezi – DİTAV, şair İhsan Fikret Biçici adına şiir ödülleri vereceğini duyurdu.

DİTAV (Diyarbakır Tanıtma, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı) ödül dağıtımına ilişkin ‘Vakfımız geçmişten günümüze, kentimizin kültür/sanat ve edebiyat hayatına katkıda bulunan değerlerimizin adını yaşatmak için, her yıl farklı bir isim ve alanda ödüller verecek” ifadelerine yer verdi.

Edebiyathaber’in yer verdiği habere göre vakıf yönetimi, 2022 yılı için ödülü “şiir dalında”,  ömrünün elli yılını şiire ve kentin kültür/sanat alanına hizmette bulunan, DİTAV üyeliği de yapmış olan şair İhsan Fikret Biçici (1936-2013) adına verilmesini kararlaştırdı.

Şiir ödülleri jürisinde Remzi İnanç, Şükrü Erbaş, Şeyhmus Diken, Ahmet Çakmak, Gülsüm Cengiz ve Gonca Özmen bulunuyor.

Ödülün 2021 yılı içinde yayımlanmış şiir kitabına ve tek esere verileceği belirtilirken katılımcıların, katılım sağlayacakları eserinin daha önce basılı veya sanal herhangi bir ortamda ödül almamış olması gerektiği kaydedildi.

Ödüllere başvuru için son katılım tarihinin 31 Mayıs olduğu belirtildi.

İhsan Fikret Biçici kimdir?

İhsan Fikret Biçici, 1934 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi.

Aynı şehirde Cumhuriyet İlkokulunu (1945) ve Ziya Gökalp Lisesini (1953) bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı eğitimini 1960’ta tamamladı.

İlk gençliğinden beri ülkemizde çıkan edebiyat ve sanat dergilerinin birçoğunda şiirleri yayımlandı.

Daha öğrencilik yıllarında Lise (1952-1953) ve Koza (1956) adlı dergilerini, sonraki yıllarda Diyarbakır’da arkadaşlarıyla birlikte Yaratım dergisini çıkardı.

Üniversiteden sonra bir süre Ankara’daki Öncü, Vatan, Son Baskı gazetelerinde ve Ülkü dergisinde çalıştı. 1966 yılından itibaren Diyarbakır’da avukatlık yaptı.

İhsan Fikret Biçici, 29 Kasım 2013 tarihinde Diyarbakır’da vefat etti ve Yeniköy Mezarlığında toprağa verildi.

Diyarbakırlı şairler arasında öne çıkan isimlerden olan İhsan Fikret Biçici, özellikle Diyarbakır üstüne yazdığı “Delilo” ve “Vay Limin” adlı şiirleri ile tanınmaktaydı.

Eserleri:

Şıpka’ya Mektuplar (1997)

Vay Limin (1997)

Adınla Vurulup Ölmek (Lis Yayınevi, 2004)

Bütün Şiirleri (Toplu şiirleri, 2009)