Ahmet Güneştekin ‘Uyandığımız Çağ’ ile İstanbul’da sanatseverlerle buluştu

İstanbul (Rûdaw) - Dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ahmet Güneştekin'in "Uyandığımız Çağ" adlı sergisi İstanbul’daki Ruzy Gallery’de ilk kez sanatseverlerle buluştu. Sanatçının mitlerin kültürel hafıza ve kolektif bilinç işlevi gördüğüne dair bakış açısını temel alan sergi 21 Nisan’a kadar açık kalacak.  

Ruzy Gallery, "Uyandığımız Çağ" ile Ahmet Güneştekin’in resimlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Sergide sanatçının, imgelerin kendi değerlerine, hakikati yaratma yeteneğine sahip olmalarına fırsat tanıyan ve gerçeküstü bir uykudan başka bir dünyaya uyanış gibi mitsel unsurlarla kurguladığı resimlerini, özgün seramiklerini ve heykellerini içeren 50'den fazla eseri yer alıyor.

Rûdaw’a konuşan sanatçı Güneştekin, “İstanbul'da yeni bi galeri açıldı, önemli bir galeri. Bunun açılış sergisini ben yaptım. ‘Uyandığımız Çağ’da farklı disiplinlerde yaptığım işler yer aldı. Tuvaller, üç boyutlu çalışmalar, heykeller, seramikler, pasiförtler birçok farklı disiplinden oluşan bir koleksiyon bir araya geldi. Uzun zamandır da Türkiye'de sergi açmayan biri olarak sanat dünyasının büyük ilgisini çektik” dedi.

Sanatçı geçtiğimiz yıl dünyanın önemli sanat merkezlerinden Venedik'teki Palazzo Gradenigo'yu satın almıştı. Venedik’in simgelerinden Palazzo Gradenigo artık Güneştekin Art Refinery adıyla hizmet verecek.

Ahmet Güneştekin bu konu hakkında “Venedik dünya sanat tarihi açısından önemli bir şehir çünkü rönesansın doğduğu coğrafya olan İtalya’da bir sanat mekanına sahip olmak özellikle de 600 yıllık Palazzo Gradenigo sarayına sahip olmak kolay bir süreç değildi. Bir yıla yakın bir restorasyon süreci olacak binanın ve ardından önümüzdeki yıl açılacak. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün dünya halklarını da davet edeceğiz” diye anlattı.

Ünlü sanatçı, İstanbul’da 2024 yılında en büyük sergisini açacak olmanın da heyecanını yaşıyor. Güneştekin’in “kişisel tarihinin en büyük sergisi” olarak tanımladığı  “Kayıp Alfabe” sergisi Artistanbul Feshane’de sanatseverlerle buluşacak. Sergi Kürtlerin çektiği acıları ve Kürt dilinin yaralarını anlatıyor.

Güneştekin, “Şimdi ise bunların tamamının birkaç katı büyüklüğünde büyük bir proje hazırlanıyor. Kayıp Alfabe. Ana teması dil ve göç üzerine olan bu sergi muhtemelen dünya sanat tarihinin en kapsamlı güncel sergilerinden biri olacak. Kurumsal olarak Türkiye'nin en büyük sergi alanında bir solo sergi ve sadece bir sanatçıya ait olacak. Bu muhtemelen dünyada birçok sanat kurumunu da heyecanlandırır” dedi.

Ruzy Gallery’deki "Uyandığımız Çağ" adlı sergi 21 Nisan’a kadar açık kalacak.