Nûbihar 30 yaşında!

Erbil (Rûdaw) – Türkiye'de Kürt yayıncılığına önemli hizmetler veren Nûbihar Yayınevi ve Dergisi 30’uncu yılını kutluyor. Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, büyük bir sabır ve fedakarlıkla Kürt yayıncılığı için çalıştıklarını ve bunu kendileri için bir “vazife” olarak gördüklerini söyledi.

Çalışmalarına Mart 1992’de yayın evi olarak başlayan Nûbihar, aynı yıl Ekim ayında da dergi çıkarmaya başlladı. Nûbihar bünyesinde 2014 yılından beri de Türkiye’de bir ilk hakem dergisi olma özelliği taşıyan Nûbihar Akademi dergisi çıkarılmaya başlandı.

Nûbihar yayınlarını 2003’ten bu yana aynı zamanda “Kent Işıkları” ismi ile de basıp yayınlıyor.

Türkiye’de Kürt yayıncılığına önemli katkılar sağlayan Nûbihar, şimdiye kadar, tarih, inceleme, sözlük, dil, din, Kurdoloji, biyografi, edebiyat, roman, hikaye, şiir, deneme, folklor, çocuk ve çocuk edebiyatı gibi farklı kategorilerde 400 kitap yayınladı.  

Rûdaw’a konuşan Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, önümüzdeki dönemde farklı kategorilerde de yayınlarla çalışmalarını geliştirmek istediklerini söyledi.

Nûbihar’ın bir özelliği de yayınlarında Arapça alfabesi ile yazılan Kürtçe kitaplara yer vermesi. Nûbihar, Arap alfabesi ile Kürtçe dersler veren medrese kültürünün klasik Kürt edebiyatında önemli bir yeri olduğunun bilinci ile hareket ediyor. Kürt edebiyatının temelini atan başlıca yazar ve şairler bu medreselerden yetişmiş.

Bu bakımdan Nûbijah, “modern bir medrese” vizyonu ile hem yeni nesile ve hem de medrese geleneğinden gelenlere hitap etmeyi amaçlıyor.   

Nûbihar dergileri

Ekim 1992’de ilk sayısı çıkan Nûbihar dergisi 2000 yılına kadar 8 yıl boyunca aylık dergi olarak yayın çıktı. 86’ıncı sayısından sonra iki yıl ara veren dergi, 2002’de bu defa da üç ayda bir çıkmaya başladı. Nûbihar’ın 154’üncü sayısı geçtiğimiz günlerde çıkmıştı.

Nûbihar Akademî dergisi ise 2014 yılından beri 6 ayda bir çıkan ve “akademik hakem dergisi” niteliğinde.

Bu dergide, Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinin yanı sıra İngilizce yazılar yer alıyor.

“Nûbihar aynı zamanda okul oldu”

Nûbihar’ın 30 yıl içerisinde çalışmaları ile, bir bütüne Kürt toplumuna, diline, edebiyatına, kültürüne, sanatı ve tarihine hizmet etmek için çalıştığını belirten Süleyman Çevik, “Bu 30 yıl içerisinde Nûbihar aynı zamanda bir okul oldu. Burada birçok yazar yetişti, birçok kişi okuma yazma öğrendi” dedi.

Çevik, “Biliyorsunuz, Türkiye’de Kürt yayıncılığı zorlu aşamalardan geçti, birçok haktan mahrum kaldı. Bu nedenle Nûbihar aynı zamanda bir okul işlevi gördü. Biz sabır ile fedakarlık yaparak insanlarımıza, dilimize, kültürümüze hizmet etmeye çalıştık. Bunu da kendimiz için bir vazife bildik” diye konuştu.