Ankara (Rûdaw) – Suriye’de ve Rojava’daki savaş nedeniyle yurdunu terk etmek zorunda kalan ünlü Kürt kemençe ustası Mihemed Xelil Xazi, tek dileğinin ömrünün geri kalanında Kürdistan’a dörenerek anavatanında yaşamak olduğunu söylüyor.
Mihemedê Duman olarak da tanınan Kemençe ustası Mihemed Xelil Xazi’nin hayat hikayesi de aşk, hüzün, kahramanlık, vefa ve vefasızlıklarla dolu.
Xazi’nin ailesi aslen Güney Kürdistan’ın Pirde ilçesinde gelerek Urfa’ya yerleşmiş bir aile. O da 1929 yılında Siverek’ta hayata gözlerini açmış ve daha sonra ailesi Kobani’ye yerleşmiş.
IŞİD’in Kobaniye saldırdığı dönemde ailesiyle Ankara’nın Polatlı ilçesine yerleşen Mihemed Xelil Gazi, gurbet ellerde hasta döşeğine mahkum kalmanın acısını yaşıyor.
Ünlü Kürt sanatçı Cemil Horo’nun seslendirdiği “Cembeli û Binefşa Narin” gibi Kürt müziğinde yapı taşı olan eserde de kemençe çalan usta, yüreğini acıtan en büyük acının Kürdistan’dan uzakta olmak olduğunu söylüyor:
“Ah ah, Keşke ben burada değil de Kürdistan’da olsaydım, o vakit ölseydim de gam yemezdim.”
Mihemed Xelil Xazi henüz 14 yaşındayken tanıştığı Ermeni bir kemençe ustası sayesinde hayatının değiştiğini belirtiyor:
“O zamanlar ben demirci çırağıydım. Yanımızda çalışan Ermeni bir kemençe ustası vardı. O çalardı biz dinlerdik. Ben onunla kemençeye gönül verdim ve bana da çalmayı öğretti. Şimdi ise gurbet ellerdeyim.”
Kürt sanatçının oğlu Xelil Mihemed zamanında sanatçıların babasına çok değer verdiğini, onu müzik çalışmaları için davet etiklerini söylüyor. Mihemed, Kobani’den çıktıktan sonra herşeylerini geride bıraktıklarını da vurguluyor.
Xazi’nin birçok klama şahitlik eden emektar kemençesi de IŞİD’lilerin eline geçmiş.
Şu an hasta döşeğinde yatan Mihemed Xelil Xazi’nin tüm ihtiyaçlarını gelini ve torunları karşılıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın