İranlı ünlü eleştirmen: Kürt sineması bağımsız Kürdistan’ı geliştirebilir

01-01-2022
 İranlı ünlü sinema eleştirmeni Ahmed Alasti
İranlı ünlü sinema eleştirmeni Ahmed Alasti
Etiketler Ahmed Alasti Kürtdistan Kürt Sineması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İranlı ünlü sinema eleştirmeni Ahmed Alasti, Kürdistan sinemasının dünya çapında bilinmediğini, dolayısıyla dünya sinemalarına ulaşmak için sektöre dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Rûdaw’dan Fuad Heqîqî’ye konuşan Ahmed Alasti, Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen film festivalleri ve Kürt sineması hakkında görüşlerini dile getirdi.

“Kürdistan sinemasının dünya çapında bilinmiyor” diyen Alasti, “Sinema dünyasında edindiğim tecrübelere göre Kürdistan sineması maalesef kendisini hak ettiği gibi tanımlayamadı. Elbette bunun nedeni Kürdistan sinemasını tanıtma yolundaki farkındalık eksikliğinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Alasti, “Festivallere katılmanın en iyi yollarından biri Kürt sinemasını ulusal dil, ulusal sinema olarak tanıtmaktır. Bu sadece birkaç özel strateji gerektirir” dedi.

Ünlü eleştirmen, “Şunu söylemeliyim; festivallerin yönetim politikasıyla yakından alakası var. Bu konuda uluslararası düzeyde bir festival yönetmeninizin olması gerekiyor. Öte yandan uluslararası bir yayıncınız olmalı” yorumunu yaptı.

Bu konuda önerilerini de sıralayan Ahmed Alasti, “Kürdistan sinemasının temsilcileri olan yönetmenlere sahip olmalısını. Bence yeterince sahipsiniz. Örneğin Behmen Gobadi gibi biri Kürdistan sineması için iyi bir temsilci olabilir. Bunlar dünya festivallerine katılmalıdır. Yine de kısa ve uzun metrajlı Kürt filmlerinin önünü açın” diye konuştu.

Kürt sinemasının Kürdistan'daki mevcut durumu da iyileştirebileceğini belirten Alasti, “Dünyanın en prestijli festivallerinin çoğunda Kürt sinemasının yer alacağına gerçekten inanıyorum. Ayrıca bu Kürdistan'ı bağımsız bir ülke olarak geliştirmenin yoludur” dedi.

Bölgedeki ülkelerin festivallerle sadece sinemayı değil, aynı zamanda ulusal kültürlerini de tanıttıklarını anlatan ünlü eleştirmen, “Bu konuda örneğin komşu ülkelerin sinemalarına bakın, Türkiye, uluslararası festivallerde kendilerine çok iyi yer açmayı başardı. Örneğin birçok Avrupa festivali Türk sinemasına yer açmaya hevesli ve onlara şans veriyor. Şöyle bir şey var; bu festivallerin her birinde bir oda açmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kürt sineması açısından yetersizlikleri de sıralayan Alasti, “Sadece iyi film yapmakla olmaz. Yetersizliklerden biri şu, birincisi çok fazla izleyiciye sahip olmalısınız, ikincisi: endüstriyel olmalı, küresel izleyici kitlesi bu olmasa da bölgesel bir izleyici kitlesi edinmelisiniz ki ancak ne yazık ki hala bunlara sahip değilsiniz” dedi.

Ahmed Alasti, Kürdistan sinemasının dünya sinemalarına ulaşabilmesi için endüstrileşmesi gerektiğini, daha çok izleyici sayısına ulaşmak için ücretsiz de olsa izleyici davet edilmesini gerektiğini belirterek, “Örneğin Güney Kore bu konuda çok iyi gidiyor. Onlardan çok şey öğrenebilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli