TÜRKİYE – İcra dosyaları yüzde 16 arttı; borçlar ağır yük oluyor

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de takipteki borç miktarı 30 milyar lirayı aşarken, icra dosyası ise 24 milyona dayandı. Ekonomik durum nedeniyle borçlular ödeme konusunda sıkıntı yaşarken alacaklılar ise alacakları için icraya başvuruyor.  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz hafta, Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verileri paylaşarak, bu yıl 1 Ocak – 21 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 921 bin yeni dosya geldiğini açıkladı. Rapora göre yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 oranında arttı.

İstanbul Beyoğlu’nda yaşayan 63 yaşındaki emekli Alaattin Erim taksi şoförlüğü yaprak geçimini sağlıyor. Erim, özel bir banka tarafından icraya verilen çok sayıda kişiden biri.

Pandemi döneminde çektiği kredinin taksitlerini ödeyemediği için evindeki eşyaları ile emekli maaşinin bir kısmına haciz konduğunu belirten Erim, “Pandemi dolayısıyla kredi çektim. O zaman çalışıyordum, işimi kaybettim. Sonrasında icralık oldum. Şu an ödeme durumun imkansız hale geldi. Yaklaşık 60 bin TL borcum vardı, şimdi 150 bine yaklaşmış. Ödeyemiyorum bu parayı” dedi.

Türkiye’de son yıllarda mahkeme ve icra dairelerinde icra dosyası sayıları epey kabarmış durumda. CHP’li Gürer’in açıkladığı verilere göre, icra dosyası sayısı 24 milyonu, icra takibindeki borç miktarının ise 30 milyar lirayı aşmış durumda. Yani Türkiye’de her üç kişiden biri icralık durumda.

Rûdaw’a konuşan avukat Suat Ateş de, “Türkiye'de icra davalarındaki artış ekonomik duruma bağlı. Sadece yoksulların durumu değil, tüm insanların durumu ekonomik açıdan sıkıntılı. Bu yüzden insanlar borçlarını ödeyemiyorlar. Alacaklılar borçlarını geri almak için mahkemelere ve avukatlara başvuruyor. Bu yüzden icra davaları artıyor. Mahkeme de dosyaya göre karar verip borçlularını ödeyemeyenlerin mallarına ve maaşına icra koyuyor” diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada, aldıkları yeni kararla vatandaşların bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ettiklerini belirterek, “Buna göre 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve böylece tasfiyesini sağlıyoruz” demişti.

Ancak Gürer, 2 bin liranın altında kamunun dışındaki borçların, onunla ilgili şirketlerin inisiyatifine bırakıldığını, şirketler borçları silerse silineceğini belirtti.