Memur-Sen'den memur ve memur emeklilerine yapılan zamma tepki

31-08-2023
Rûdaw
Etiketler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu
A+ A-

Haber Merkezi – Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararıyla memur ve memur emeklilerine 2024'te yüzde 15+10, 2025'te ise yüzde 6+5 zam verilmesine Memur-Sen'den ilk tepki geldi. Kararı eleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Hakem Kurulu, hakemlik yapmak yerine noterlik yaptı” dedi.

Bugün 5’inci toplantısını gerçekleştiren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, kamu çalışanlarına 2024'te yüzde 15+10, 2025'te ise yüzde 6+5 zam verilmesini kararlaştırdı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, karara tepki göstererek, "Hakemin hükümetin teklifini oylayıp geçmiş olması Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun aslında adının Kamu İşvereni Hakem Kurulu olarak değiştirilmesini teyit ediyor" diye konuştu.

Refah payı alamadıklarını belirten Yalçın, "Hakem Kurulu, hakemlik yapmak yerine işveren tarafının noterliğini yaptı. Bunun için uzlaşamadık. Biz 2024 yılında Merkez Bankası'nın yüzde 33 enflasyon öngördüğü yerde bu rakamların altını konuşmanın çok sağlıklı olmayacağını ve bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini belirttik. Mutlaka refah payının olduğu bir rakamla masadan kalkmak istediğimizi ifade etmiştik ama refah payı alamadık. Üzerinde anlaştığımız konularda yeni bir tartışma alanı yaratılamadı" dedi.

Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz en düşük memur maaşının 20 bin 350'de kaldığını bunun 22 bin vaadine getirilmesi gerektiğini söylemiştik. Kira yardımından tutun da evlilik yardımına kadar sosyal hak taleplerimiz söz konusuydu. Refah payı beklentimiz vardı. Bunlara ilişkin derin bir mücadele verdik ancak hakemden bunlar geçmedi.

2023'ün için Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 60'lara yaklaştı. Oradan gelecek enflasyon farkı bize zam olarak yansıtıldı. Enflasyon farkı müjde gibi ifade edilmesi doğru değil. Enflasyonun farkı konusu toplu sözleşme gereği kamu işvereninden alacağımızdır. Onu zam olarak ifade etmeleri sağlıklı değil. Enflasyon farkının eklenmesiyle en düşük memur maaşı 30 bin bandını biraz geçecek.

Refah payı ile bu süreci daha da teminat altına almak gerekiyordu. Refah payı konusundaolumlu bir yanıt alamadık. Toplu sözleşme yasası tartışılmalı, hakem ve masa düzeni tartışılmalı. Yasaya göre yeni bir evrensel normlar içerisinde bir çalışma yapılmalı. Yeni süreçte yasaya ilişkin tartışmamız artacaktır."

Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli