Kürdistan’da hindi revaçta
Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde tavuk fiyatlarının düşmesi üzerine, yetiştiriciler hindiye yöneldi.
Rûdaw’a konuşan Ömer Muhedin, 20 yıldır tavuk yetiştirdiğini ancak tavuk fiyatlarının düşmesiyle hindiye yöneldiğini ve yıllık 50 ton hindi eti sattığını söyledi.
5 yıl önce Erbil’in Karaçnahe köyünde bir hindi çiftliği açan Ömer Muhedin, Fransa’dan yumurta ithal etmiş.
Tarım Bakanlığı’ndan 120 bin ithal yumurta için izin alan Muhedin, “Her seferinde 10 ile 14 bin adet yumurta getirdim. 90 gün içinde hindileri pazara götürüp satabildim. Herbirinden 7-8 kilo et elde ettik” diye konuştu.
Bakanlık, hindi yetiştiriciliği için düzenleme yaptıysa da nasıl yapılacağıyla ilgili herhangi bir detay vermiş değil. Bu yüzden de Muhedin, Fransız şirketlerinden destek almış.
Kürdistan Bölgesi genelinde bu tür bir projeyi hayata geçiren ilk kişi olduğunu söyleyen Muhedin, “Her 3 ayda bir 3 bin hindi satıyorum. Erbil’de hindi etine talep fazla. Ancak tavuğa ilgi yok. Diğer kentlerden de talep var. Kürdistan’da en fazla talep ise Süleymaniye’den geliyor” diye anlattı.
Ömer Muhedin, bakanlığın teşvik vermesi durumunda hindi yetiştiriciliğinin gelişeceğini belirterek şunları söyledi:
“Tavuğun yetişme süresi 42-50 gün sürüyor ve en fazla 3 kilo et çıkıyor. Pazarda istenen fiyata da satılamıyor. Ancak hindi 15 kilo yemle 90 günde 8 kiloya geliyor. Pazarda kilosunu yaklaşık 5 bin dinara (4 dolar) satabiliyoruz. Bundan ziyade hindinin telef oranı tavuğa göre daha az. Ayrıca daha kazançlı.”
Ömer Muhedin’in projeden kazançlı çıkmasının ardından başka kişiler de hindi yetiştiriciliğine yöneldi.
Kürdistan – Hollanda ortak projesi
Tarım ve Su Kanakları Bakanlığı Hayvan Kaynakları Müdürlüğü’nün verilerine göre Kürdistan Bölgesi’nde 4 hindi çiftliği bulunuyor. Çiftliklerden 3’ü Erbil’de 1’i Süleymaniye’de üretim yapıyor.
Hayvan Kaynakları Müdürlüğü Sorumlusu Ramazan Muhammed, bir Kürt şirketinin Hollanda’dan bir şirketle ortak hazırladığı hindi yetiştiriciliği projesini bakanlığa sunduğunu ve Erbil’de bir çiftlik kurmak istendiklerini söyledi.
Proje, ilk etapta 15 bin, daha sonra da talebe göre farklı miktarda hindi yetiştirilmesini öngörüyor.