İstanbullular pazardaki fiyat artışlarından şikayetçi

30-09-2021
Ömer Sönmez
İstanbul
İstanbul
Etiketler İstanbul Dolar TL Fiyat artışı
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – ABD dolarının Türk lirası karşısındaki yükselişi pazardaki fiyatları da olumsuz etkiliyor. Ekonomistlere göre Türkiye'de mal ve gıda enflasyonu yüzde 30'a ulaştı. Vatandaşlar ise yüksek fiyatlardan şikayetçi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayında Enflasyon yüzde 1,12 artarken, yıllık bazda yüzde 19,25 oldu. Ayrıca Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi de yüzde 45'e yükseldi.

Bu durum tüm sebze, sebze, meyve ve gıdalarda fiyat artışına neden olurken vatandaşların geçim derdini de olumsuz etkiliyor.

Geçen ay fiyatı en çok artan ürünler salatalık, kabak ve limon olurken, fiyatı en çok düşen ürünler çocuk tişörtü, patates ve domates oldu.

Rûdaw mikrofonuna konuşan İstanbullular, bu durum hakkındaki şikayetlerini şöyle dile getirdi:

Esnaflardan Rıdvan: Her şey çok pahalı. Normal şartlarda meyve ve sebzeler yerinde ucuzdur ama aracılar devreye girince her şey pahalı hale geliyor. Cumhurbaşkanınız fahiş fiyatlarına müdahale edeceğini söyledi. Millet bunu bekliyor. Biz de bekliyoruz.

Rukiye: Herşey çok pahalı, manav aynı, market aynı, Pazar aynı. Biz de bu pahalılıktan razı değiliz.

Ayşe: Sebebini devlet büyüklerine soracaksınız, hayvancılığa, tarıma soracaksınız. Benim babam da hayvancılık yapıyordu, gidin bakın şimdi milyarlık borcun altında. Samanından, yeminden, tarlasında, tohumundan, dışarıdan almayı biliyorlar ama içeridekini kuvvetlendirmek akıllarına gelmiyor.

Gülsüm: Eskiden 100 TL’ye bayağı bir alışveriş yapıyorduk, şimdi bir poşet.

OECD, Türkiye'deki enflasyon beklentisini 2021'de yüzde 16'dan yüzde 17,8'e, 2022'de yüzde 12,8'den yüzde 15,7'ye yükseltti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da yıl sonu beklentisini yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e yükseltti.

Ekonomist Nazir Kapusuz, “Maliyetler çok arttı. Özellikle dolara bağlı maliyetler çok arttı. İnsanlar insanlar yoksullaştıkça gıdaya daha çok harcarlar. Çünkü sinemaya gitmez, tiyatroya gitmez. Temel amacı gıda ve kirasının faturalarını ödemektir. Haliyle insanlar gıda fiyatlarındaki artışı çok daha yoğun hissediyor. Bu anlamda hissedilen enflasyonun çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz” yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 1 puan düşürmesinin ardından ABD doları Türk lirası karşısında yükselişe geçti. Dolar, TL karşısında yeni bir rekor kırarak 8,90’a dayandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli