Kürt illeri zorda: 5 bin kepenk kapandı

30-09-2015
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi – Son 2 yıldıt yaşanan ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle Mardin, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak’ta yaklaşık 5 bin esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı.

 

Yaşanan ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlık en çok Mardin’i etkiledi. Turizm kenti Mardin’de son 2 yılda 1012 esnaf kepenk kapattı.

 

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gazan, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlığın bölgedeki esnafı olumsuz etkilediğini söyledi.

 

Gazan, "Aylardır dükkanlarını siftahsız açıp kapatan esnaflarımız var. Son 2 yıldır bölgede binlerce esnaf kepenk kapattı. Binlercesi icralık oldu. Bankalar esnafa artık kredi vermiyor. Esnaf tefecilerin kucağına düştü. Sadece Mardin’de 2014-2015 Eylül itibari ile 1012 esnaf kepenk kapattı” dedi

 

Yaşanan çatışmaların hem millete hem de esnaf ve sanatkara büyük zarar verdiğini ifade eden Gazan, "Bilhassa Doğu ve Güneydoğu'daki esnaflarımız çok büyük zarar görmektedir. Yatırımcılar, işadamları artık bölgemize yatırım yapmıyor, yapılan yatırımları da geri çekiyor” şeklinde konuştu

 

50 yıllık esnaf olduğunu belirten dükkan sahibi Ferhan Savuk, siftah yapmadan işyerini kapattığı günler çok olduğunu söyledi.

 

İş yapamaz hale geldiklerini söyleyen yöresel sabun satıcısı Funda Aksan da şunları söyledi:

 

"Ekonomik kriz artık kendini hissettirmeye başladı. Birçok esnaf gibi biz de satış yapamıyoruz. Ne turist geliyor ne de tüccar. Bir yandan siyasi istikrarsızlık bir taraftan ekonomik kriz. Dolar yükseliyor. Kimse alışveriş yapmıyor. Daha önce bir günde yaptığımız ciroyu şimdi bir haftada yapıyoruz. Bu, dükkanın kirasına bile yetmiyor.”


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli