Citibank’tan Kürdistan petrolü yorumu: Yakında kalıcı bir siyasi çözüme yol açabilir

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nden ihraç edilen petrolün durdurulması ile piyasalar üzerinde başlayan baskı etkisini yitirdi. Petrol fiyatları Perşembe sabahı düşüşle başladı. Citibank uzmanları ise, "Irak'ın iç politikasındaki değişiklikler çok yakında kalıcı bir siyasi çözüme yol açabilir" yorumunu yaptı.

Dün 79 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,59 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.40 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,06 artışla 77,64 dolar oldu.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,07 dolardan alıcı buldu.

Arz tarafında piyasalar, Irak ile Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Irak’ın Türkiye’ye karşı Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde açtığı davanın karara bağlanmasının ardından Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanına petrol akışı sekteye uğramıştı.

Erbil ile Bağdat arasında çözüm için görüşmeler sürerken, ABD merkezli Citibank analistleri, petrol fiyatlarındaki Kürdistan-Irak priminin beklenenden daha erken kaybolabileceğini söyledi.

"Irak'ın iç politikasındaki değişiklikler çok yakında kalıcı bir siyasi çözüme yol açabilir" diyen uzmanlar buna paralel olarak boru hattı akışının günde yaklaşık 200.000 varil (bpd) artabileceği tahmininde bulundu.

Sınırlı depolama kapasitesi nedeniyle Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol şirketleri petrol kuyularını kapatmaya başladı.

Norveçli DNO kuyularını kapattığını açıklarken Genel Energy üç hafta boyunca petrol depolamaya devam edebileceğini duyurdu.

ABD'li HKN şirketi ise Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın onayıyla petrolü yerel rafinerilere tedarik ederek üretime devam edebileceklerini veya kuyularını kapatmak zorunda kalacaklarını bildirdi.