Irak’ta yoksulluk giderek artıyor
Erbil (Rûdaw) - Irak'ta yoksulluk oranının yüzde 24'e ulaştığını belirten Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abdulzehre Hindavi, Maysan vilayetinin ülkenin en yoksul vilayeti olduğunu söyledi. Öte yandan Başbakan Kazımi’nin danışmanı Salih ise bu oranın yüzde 30 olduğunu belirtti.
Petrol ülkesi Irak'ta yoksulluk oranı her geçen gün artıyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın rezervi bu yıl rekor seviyeye ulaşmış durumda.
Rûdaw TV canlı yayınına konuk olan Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abdulzehra Hindavi, bakanlığın yakın zamanda ülkedeki açlık ve yoksulluk oranına ilişkin yeni bir saha araştırması yapmadığını söyledi.
Önümüzdeki birkaç hafta içinde Kürdistan Bölgesi’ni de kapsayacak şekilde Irak genelinde bir aile ekonomisi anketi yapacaklarını belirten Hindavi, “Bu anket bize yoksulluk sınırı, yoksul sayısı, düzeyi hakkında önemli istatistikler verecek” dedi.
Planlama Bakanlığı’nın 2018’deki anketine göre ülkedeki yoksulluk oranının yüzde 23 olduğunu, sonraki yıllarda bu oranın yüzde 20’nin altına düştüğünü belirten Hindavi, koronavirüs salgınının ciddi bir ekonomik ve sosyal etkisi olduğunu, bu nedenle yoksulluk oranının yeniden yüzde 24'e yükseldiğini söyledi.
Abdulzehra Hindavi, Maysan vilayetinin ülkenin en yoksul vilayeti olduğu bilgisini aktardı.
Hindavi, “Sosyal Koruma” planı açıklamaya hazırlandıklarını kaydederek, "Irak'taki yoksulları desteklemek için üç yönde çalışıyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde yoksullukla mücadele için uluslararası kuruluşlarla koordineli olarak yeni bir strateji üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede bir yandan sosyal refahı desteklemek, diğer yandan yoksullara gıda yardımının genişletilmesini umuyoruz” diye konuştu.
Dünya Bankası'nın açıkladığı son rakamlarına göre, Irak'ta işsizlik oranı bu yıl son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 36 oldu. Dünya Bankası’na göre, Irak ekonomisindeki durgunluktan en çok gençlerin zarar görüyor.
Salih: Yoksulluk oranı yüzde 30
Öte yandan Rûdaw’a konuşan Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin ekonomi danışmanı Mazhar Muhammed Salih, ülkede yoksulluk oranının yüzde 30 olduğunu söyledi. Salih, yeni proje ve yatırımların temeli olan kamu bütçesinin ihtiyaçtan çok eksik olduğunu ve kamu harcamalarının bütçenin yüzde 50'sini oluşturduğunu belirtti.
Mazhar Muhammed Salih, temel sorunun yeni iş gücüyle ilgili olduğunu belirterek, genç nüfus arasında işsizlik oranının yüzde 37 civarında olduğunu söyledi.
Salih, “Çünkü biz genç bir ülkeyiz, çok geliri olan zengin bir ülkeyiz ama yeni projeleri finanse etmek için kamu bütçesi oluşturulmuyor” dedi.
Irak finans kurumları, Irak Merkez Bankası rezervlerinin bu yıl sonuna kadar 90 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bu, Irak'ın mali tarihindeki en büyük rakam.
Irak Parlamentosu 8 Haziran tarihinde, 25 trilyon dinarlık acil gıda güvenliği ve kalkınmayı destekleme fonu yasasını, bir genel bütçe yasasından bağımsız onayladı.