Altın fiyatları zirve yaptı: Gümüş ve bakır son yılların en yüksek seviyesinde

28-05-2024
Etiketler Gümüş Bakır Altın Stevie Altın Ödülü
A+ A-

Haber Merkezi - Altın fiyatları rekor seviyelere yükselirken, spot altının Pazartesi günü ons başına 2.449,89 dolarlık yeni bir zirveye ulaşmasıyla birlikte gümüş de, bakır gibi geçen hafta başında son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Her üç değerli metalde de analistler fiyatların önümüzdeki 12 ay içinde güçlenmesini beklerken hala rekor seviyelere yakın işlem görüyorlar.

ANZ yakın zamanda yayınladığı bir notta, sarı metal fiyatlarının, ABD dolarındaki zayıflığın ve ABD Hazine tahvil getirilerinin gerilemesinin ortasında yükseliş ivmesini sürdürdüğünü belirtti.

ANZ stratejistleri, "Jeopolitik riskler güvenli liman talebini desteklemeye devam ederken, Çin'in 2024'ün ilk çeyreğindeki altın talebindeki etkileyici artış, büyük ölçüde fiyat artışını tetikledi" diye yazdı.

Çin, 2023'te Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın takı alıcısı haline geldikten sonra, şu anda külçeye yönelik tüketici talebinin başında geliyor.

Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre Çinli tüketiciler de geçen yıl 603 ton altın takı satın alarak 2022'ye göre yüzde 10 artışla altın alımlarında ön sıralarda yer aldı. WGC, Çin mücevher talebinin bu yıl yüksek oranlarda, hatta 2023'e kıyasla daha yüksek seviyelerde kalmasını bekliyor.

UBS altın tahminini yükseltti

UBS stratejistleri geçen hafta bir notta altın tahminlerini Eylül ayı sonu itibarıyla ons başına 2.500 dolara, yıl sonu itibarıyla ise 2.600 dolara yükseltti. Bankanın yükseliş görünümü, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin beklentilerin bir miktar yeniden fiyatlanmasına yol açan Nisan ayındaki zayıf ABD verilerinin yanı sıra, güçlü Çin talebinden kaynaklanıyor.

UBS Kıymetli Madenler Stratejisti Joni Teves Pazartesi günü "Altının yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli