Diyarbakır'da 7 ton 'düşük ayarlı sahte altın' ele geçirildi

28-01-2023
Abdulselam Akıncı
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Kuyumcu Altın Düşük Ayarlı Altın
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'da 7 ayda 7 ton “düşük ayarlı sahte altın” ele geçirildi. 'Düşük ayarlı sahte altın' tuzağına dikkat çeken Diyarbakır Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, 22 ayar diye satılan altınların gerçekte 18-19 hatta 14 ayar olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da piyasaya sürülen bazı altınların düşük ayarlı ve sahte olması nedeniyle 350 kuyumcu, piyasadaki düşük ayarlı altınların önüne geçmek için Darphane Genel Müdürlüğünün bastığı mühürlü ve paketli altınlar dışında başka altın satmama kararı aldı.

Kötü niyetlilerin piyasaya düşük ayarlı altın sürdüğünü ve bu nedenle darphane dışındaki altınların satışını oda olarak kesinlikle yasakladıklarını belirten, Diyarbakır Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, düşük ayarlı altınların piyasadan yüzde 90'ının temizlendiğini belirtti.

22 ayar diye satılan altınların gerçekte 18-19 hatta 14 ayar olduğunu belirten Mehmet Yüksel, “İlimizde bu düşük ayarlı altınlar artmıştı. Bunun için de mücadele ettik. Bu altınların bir kısmı şehir dışından geliyordu. İşlemeciliğinde hırsızlık vardı. Mesela 22 ayar altın diye piyasaya sürülen altınlar 18 ayar, 19 ayar ve hatta 14 ayardı. Bir cumhuriyet altınında 3-4 bin TL fark ediyor. 350 kuyumcumuz var ve biz darphane dışındaki altınların satılmasını yasaklama kararı aldık" dedi.

Yüksel, 7 ay içerisinde 7 ton sahte altınının ele geçirildiğini belirterek, vatandaşların hangi altının kaç ayar olduğunu bilemediğini, bu yüzden hem kuyumcuların hem de vatandaşın zarar ettiğini söyledi.

Kuyumcu Ramazan Bozkuş da, “Bunlar bir defada piyasaya sürüldüğü için alış ve satışları artıyor. İçlerinde düşük ayarlılar ve sahte olanlar çıkıyor, kontrol edilmeleri zorlaşıyor. Bu nedenle biz darphane dışındaki altınları satmama kararı aldık” diye konuştu.

Piyasadaki sahteciliğin önüne geçmek için Diyarbakır Sarraflar ve Kuyumcular Odası, Diyarbakır Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüyor. Hedef, darphane dışındaki tüm altınları piyasadan temizlemek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli