İki kardeş Almanya’da ‘Kobanê’ şarabı üretiyor

27-06-2022
Kobanê şarabı
Kobanê şarabı
Etiketler Kobanê Şarap Almanya
A+ A-

Osann-Monzel (Rûdaw) – Rojava’nın Kamışlo kentinden iki kardeş, Almanya’nın güneybatısındaki Monzel ırmağının kıyılarında yetiştirdikleri üzün bağlarından topladıkları üzümlerle “Kobanê” ismiyle şarap üretiyor.

Avrupalılar artık Rojava’nın Kobani kentini yalnızca IŞİD’e karşı sergilenen direniş ve örgütün sivillere yönelik vahşi katliamı ile tanımıyor, aynı zamanda “Kobanê” markalı şarabı ile de tanıyor.

Almanya’nın Rheinland -Pfalz kentindeki Bernkastel-Wittlich bölgesinde akan Monzel Irmağı kıyılarında şarap fabrikası kuran Kamışlo’lu iki kardeş, ürettikleri şaraba “Kobanê” ismini vermiş.

Fabrikanın sahipleri, Heval ve Mesud Akil isimli iki kardeş. Heval Akil, yaklaşık 22 yıldır Almanya’da yaşıyor.

Kamışlo’lu kardeşler, Musntel köyünde yetiştirdikleri Riesling ve Dornfelder isimli iki çeşit üzümü, şarap yapımında kullanmak için yetiştiriyor.

Bu üzümler daha sonra fabrikada şaraba dönüştürülüp piyasaya sürülüyor. Mart 2022’de açılan fabrikada günde 10 bin litre şarap üretiliyor.

Fabrikanın sahibi Heval Akil, “Köklerimi unutmamak için bu yola başvurdum. Uzun yıllardır buradayım ama Kobani’de savaşan kardeşlerimi, gerek YPG, gerekse de Peşmergenin adını dünyaya duyurmak için bu ismi seçtim” diye konuştu.

Her bir şarabın ayrı özelliği ve yapımında farklı süreçler bulunduğunu belirten Akil, “Biz bu meyi doğal olduğu için tercih ettik. Yeri ise yarı toprak, yarı taşlıktır. Güneş hergün uzun süre üzüm bağlarına vurmalı, bu salkımlardaki şeker oranının artmasına neden oluyor” dedi.

Munstel köyünde insanların çoğu üzüm yetiştiriyor. Kobanê fabrikasının ortağı Alix Mati Shants da, eskiden Kürtler ve Kobani hakkında çok az şey bildiğini, ancak Heval ve Mesud ile tanıştıktan sonra çok şey öğrendiğini söyledi.

Kardeşlerin işlerinde ciddi olduğunu ve bunun dikkatini çektiğini belirten Shants, “Ocak ayında bana geldiler. Projelerini anlattılar ve çok ilginç geldi. Çoğu zaman insanlar proje üretir ama başarılı olmaz. Bu öyle değil” diye belirtti.

Kobanê şarabı kırmızı ve beyaz çeşitleri ile internet üzerinden online olarak da satılıyor.

Mesud Akil, “Mart ayının başından beri çok kişi bize mesaj yazıyor. Telefonla arayıp soruyor. Bu isimde bir şarap markası olması onları mutlu ediyor. Şimdi şarabı özellikle Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne göndermek istiyoruz ancak hala ulaştırma sıkıntılarını aşamadık” dedi.

Kobanê şarabı şimdi artık sadece Almanya’da değil, Avrupa’nın farklı ülkelerinde de bulunabiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli