Diyarbakır’da çiftçileri dolu ve fırtına vurdu

27-05-2020
Maşallah Dekak
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Diyarbakır Dolu Çiftçiler
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'da önceki gün etkili olan dolu yağışı ve fırtına en çok kentteki çiftçileri etkiledi. Binlerce dönümlük arazide ekinlerinin zarar gören çiftçiler, yardım talebinde bulundu.

Diyarbakır, Urfa ve Adıyaman çevresinde son iki gündür etkili olan etkili olan yağmur ve dolu yağışı birçok noktada su taşkınlarının yaşanmasına neden oldu. Diyarbakır’da bu durumdan en çok etkilenen kesim ise çiftçi oldu.

Tarlalarını ekip, gübrelerini veren ve hasat zamanını bekleyen çiftçiler, her biri fındık büyüklüğünde olan dolu yağışı nedeni ile ne yapacağını şaşırdı.

Terkan bölgesinde çiftçilik yapan Hasan Yılmaz, bu yıl kuzenleri ile 692 dönüm araziye arpa ektiğini ancak ekinlerin büyük zarar gördüğünü söyledi.

Rûdaw’a konuşan Yılmaz, “Köyümüzde 90 bin dönüm ekili arazi bulunuyor. Kimisi buğday, kimisi arpa, kimisi mercimek ekmişti. Şimdi zararımız yüzde 50’den fazla” dedi.

Dolu ve fırtına nedeniyle yaklaşık 200 bin dönümlük arazide buğday ve arpa ekinleri zarar gören çiftçiler, kendilerine yardım edilmesini istedi.

Akoran köyünde 23 dönüm arazide mercimek eken Fuat Yıldız da, “Dolu vurdu evimizi yaktı. Şimdi ben ne yapayım. Rızkımız buydu o da gitti” diye konuştu.

Diyarbakır genelinde 3 milyon 500 bin dönüm arazide buğday, arpa, pamuk ve mercimek ekiliyor. Her bir dönüm arazide 400 ile 600 kilogram buğday ve 400 ile 550 kilogram arasında arpa elde ediliyor. Ancak dolu ve yağış nedeniyle hasadın ne kadar olacağı kestirilemiyor.

Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir de, “Bizim ilçede, yine Yenişehir, Peyas, Bağlar ve Çinar’da da çiftçiler zarar görmüş. Mercik üreticilerinin zararı büyük. Arpa ve buğdayda da yüzde 50-60’lık bir zarar var” dedi.

Hükümetin çiftçilere yardım edebilmesi için öncelikle hasar tespiti yapılması gerekiyor. Ardından bölgenin afet bölgesi olarak belirlenmesi gerekiyor. Tüm bunlar da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararına bağlı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli