MB Başkanı Kavcıoğlu: O gün tek kuruş satmadık

27-01-2022
Rûdaw
Etiketler Kavcıoğlu Merkez Bankası Döviz Enflasyon
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kur korumalı mevduat hesabının duyurulduğu gün hakkında, “O gün (20 Aralık 2021) Merkez Bankası tek kuruş satmadı. Bireyseller, kurumsallar, yurt dışı yaklaşık 2,250 milyar dolar satarak kuru düşürdü” dedi.

Kur korumalı mevduat hesabı uygulaması duyurulmadan önce TL dolar karşısında rekor seviyede  değer kaybederek 18’i bulmuştu. Uygulamanın açıklanmasının ardından TL/Dolar kuru set düşüş göstererek 12’e inmişti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 23 olarak açıkladı. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 11.8'den yüzde 23.2'ye çıkardı. Yıl sonu gıda enflasyonu tahmini de yüzde 13.9'dan yüzde 24.2'ye yükseltildi.

İhracatın büyüdüğünü ifade eden Kavcıoğlu, “Türkiye, OECD ülkeleri arasında net ihracatın, büyümeye en fazla katkı yaptığı ülkeler arasında yer aldı. Tüketici enflasyonu 2021 yılı sonunda yüzde 36.8 olarak gerçekleşti ve yıllık enflasyonda tüm alt gruplarda artış gözlemlendi. Yılın son çeyreğinde döviz kuru değişimi enflasyondaki yüksekliğin en önemli belirleyicilerinden biri oldu” dedi.

Enflasyon tahminlerini paylaşan Kavcıoğlu, "Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, para politikası duruşunun sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda belirleneceği bir görünüm altında, baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz." dedi.

Tahmin aralıklarına ilişkin bilgi veren Kavcıoğlu, enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılımın açıldığını dolayısıyla tahmin edilebilecek aralığın genişlediğini anlattı.

Kavcıoğlu, bu durumun tahmin patikasına da yansıtıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 23,2, 2023 yıl sonunda yüzde 8,2 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 5 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzde 11,8’den yüzde 23,2'ye yükselttik. Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 4,2 puan artırırken gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2,5 puan katkı geldi. Diğer yandan, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar, büyük ölçüde alkol-tütün fiyatları ile elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak yıl sonu enflasyon tahminini 3 puan yukarı çekti."

Birim iş gücü maliyetlerinin 2022 yılı için belirlenen asgari ücret artışına bağlı olarak 2 puanlık yükseltici etki yaptığını aktaran Kavcıoğlu, çıktı açığındaki güncellemenin ise tahminleri 0,3 puan aşağı çektiğini ifade etti.

Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini de paylaşarak, şunları kaydetti:

"2023 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 7'den yüzde 8,2'ye yükselttik. Başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyonun ana eğilimine etkileri, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 0,8 puan artırdı. Diğer yandan, gıda enflasyonu varsayımındaki güncelleme, tahmini 0,1 puan artırdı. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları tahmine 0,5 puan yükseltici yönde katkıda bulunurken çıktı açığındaki güncellemeler 0,2 puan düşürücü yönde etkiledi."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli