Petrol ve Gaz Yasası Erbil ile Bağdat’ı barıştırır mı?

26-11-2014
Rûdaw
Etiketler petrol yasası bağdat cuburi
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi, Erbil – Bağdat arasındaki petrole ilişkin sorunların, Petrol ve Gaz Yasası’yla giderileceğini ifade etti.

 

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Selim Cuburi, “ Erbil ile Bağdat arasındaki petrole ilişkin sorunlar, Petrol ve Gaz Yasası’nın onaylanmasıyla giderilecektir” dedi.

 

Ekim ayı sonunda Irak Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu, sözkonusu yasa konusunda siyasi bloklar arasında müzakerelerin yeniden başlayacağını duyurmuştu.

 

Yasa siyasi bloklar arasında tartışmaya yol açmıştı.

 

Irak Bakanlar Kurulu, 3 Mart 2007’de petrol ve gaz ile ilgili tasarıyı onaylamıştı. Fakat tasarı, Kürtler’in yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı.

 

Tasarı, petrol sektörünün yabancı şirketlere açılmasını da öngörüyor.

 

Kürdistan Koalisyonu, petrol kaynaklarının gelirlerinin, bulundukları federatif bölgelere verilmesini istiyor. Diğer gruplar ise gelirin dağıtılmasında ısrar ediyor.

 

Kürdistan Koalisyonu’nun, yeni hükümete katılmak için Bağdat’a sunduğu şartlar arasında, 2014’ün başından beri kesilen Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçe payından ileri gelen borçlarının verilmesi ile Gaz ve Petrol Yasası’nın düzenlenmesi de yer alıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli