Kürdistan Bölgesi’nde yerli çimento üretimi yüzde 84 arttı

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı tarafından yerli üretimin kalkındırılması amacıyla çimento ithalatını yasaklamasının ardından Kürdistan Bölgesi'nde çimento üretiminin yüzde 84 oranında arttığı belirtildi.

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre Kürdistan Bölgesi'nde 6 çimento fabrikası bulunuyor. Bunlar Mas, Bazyan, Delta, Gasn, Tasluce ve Kar çimento fabrikaları.

Kaliteli çimento üretiliyor

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı Fabrikalar Genel Müdürü Mustafa Zübeyr, Kürdistan Bölgesi'nde üretilen çimentonun kaliteli olduğunu belirterek, “Özel şirketlerin üretim yapması kaliteyi olumlu etkiliyor. Fabrikalar, rekabet edebilmek adına son teknolojilerle üretim yapıyor" ifadelerini kullandı.

Zübeyr, "Petrol fiyatlarının düşmesi, ekonomik krizin ortaya çıkması ve IŞİD ile savaş sebebiyle 2014 ile 2016 yılları arasında çimento sektörü büyük bir kriz yaşadı, satışlar çok düştü. Son iki yılda ise satışlarda önemli artış görülüyor" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılına kadar çimento fabrikaları, Kürdistan Bölgesi'nde yıllık 7 milyon 400 bin ton satış yapıyordu. Ancak 2014'te meydana gelen kriz sebebiyle bu oran yıllık 5 milyon 700 bin tona düştü. 2015'te yeni bir fabrika açıldı. Buna rağmen satışlar 4 milyon 800 bine kadar düşüş gösterdi. 

Aynı verilere göre 2016 yılında ise bir fabrika daha açıldı. Yıllık 16 milyon 500 bin ton çimento üretiliyordu ancak bunun 5 milyon 200 bini yani yüzde 31.5'i satılabildi.

Çimento’nun yüzde 70’i Irak’a ihrac ediliyor

Rûdaw'a konuşan Van Çimento ve İnşat Malzemeleri Anonim Şirketi Müdürü Reber Muhammed, "Yüksek kalite ve ucuzluktan dolayı İran çimentosu çok talep görüyordu. Kürdistan Bölgesi'nde yasaklanmadan önce günlük bin 300 ile bin 500 ton çimento satıyorduk. Diğer şirketler dahil 3500 ton satış yapıyorduk. Zaho'da da 300 ton Türk Malı çimento satılıyordu" dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki fabrikalar tam performans ile çalıştıklarında yılda 16 milyon 500 bin ton çimento üretme potansiyeline sahip. Şu an yüzde 85 performans ile çalışan fabrikalarda üretilen çimentonun yüzde 70'i Irak kentlerine gönderiliyor. 

Mas Çimento Fabrikası Müdürü Aras Abdullah, “2015 ile 2016 yılları arasında satışlarımız düştü. Ancak son iki yılda satışlar yeniden artmaya başladı. Satışların yüzde 75'ini Irak'a yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

IŞİD'in askeri olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde yok edilmesi, ekonominin iyileşmeye başlaması ve Erbil-Bağdat ilişkilerin düzelmesi sebebiyle son iki yıldır çimento satışları yükselmeye başladı. 

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre 2017'de yaklaşık 10 milyon 700 bin ton çimento satılırken, 2018'de de 12 milyon 550 bin ton satıldı.