Kürt islami partiler arasında sanal para savaşı kızışıyor

25-01-2018
Rûdaw
Etiketler Bitcoin Yekgırtu Komel OneCoin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin iki büyük islami partisi olan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) ve Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) arasında başlayan sanal para diğer adıyla kriptopara kavgası gittikçe kızışıyor.

 

Bu partilerin fikir ve fıkıh mercileri kesin bir dille elektronik paraya karşı olsalar da, taraftarları toplumun büyük kesiminin hala ne işe yaradığını bile bilmediği sanal para birimleri üzerine kıran kırana bir mücadeleye tutuşmuş bulunuyor.

 

Öyle ki bir partinin taraftarı diğer partinin işlem yaptığı para birimini değersizleştirmek için sanal saldırı düzenliyor, piyasasına risk bulaştırmaya çalışıyor.

 

Sanal para, diğer adıyla kripto paraya kısa bir bakış

 

Sanal para veya bitpara, her yerde herkese anında ödeme imkanı sunan, merkezi olmayan dijital kripto paradır ve “blackjack” adı verilen bir dizi internet protokolü üzerinden üretilir.

 

Bitparalar satın alınabilir, satılabilir ve diğer para birimleriyle takas edilebilirler. Ayrıca kabul edilebilir bir seviyede gizlilik ve anonimlik sağlar.

 

Kriptopara kullanıcıları gizli anahtarlarıyla herhangi bir sanal para ağındaki işlemlerinin sahipliğini ispatlar ve kendilerine ait değeri harcayabilir, yeni sahibine transfer edebilirler.

 

Bankaların işlevini küçültmeyi amaçlayan bu para birimlerinin kullanımı hiçbir aracıya ihtiyaç duymaz. Bunun yanında internet üzerinden bu paraları kabul eden iş yerlerinden alışveriş yapılabilir.

 

Gönderim kaynağını ve alıcıyı tespit etmek zordur. Hesaplar gerekli güvenlik tedbirleri alındığında hiç kimse tarafından kontrol edilemez ya da el koyulamaz. Buyüzden çoğu sanal para kullanıcısı kendi parasını virus yoluyla çalınmasın diye, ek hardlarda taşır.

 

İlk defa japon Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında yaratılan “Bitcoin” sanal para birimi o tarihten bu yana sanal dünyada dolaşımdadır.

 

Başlangıçta değeri 0.003  dolar olan Bitcoin, günüzde değerini binlerce kat katlayarak 19 bin dolara ulaşmıştır.

 

Bitcoin’den sonra dünyanın çeşitli yerlerinde çok sayıda farklı kriptopara birimi üretilmiştir.

 

Sınırlı sayıda olması nedeniyle değeri yükselen bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve buna parallel olarak paraların değeri katlanıyor.

 

Sanal para Kürdistan’da

 

Dünya genelinde yaygınlaştıktan sonar Kürdistan Bölgesi’nde de kullanılmaya başlayan sanal para, kullanıcıları arasında gittikçe ivme kazanıyor.

 

Özellikle Bitcoin ve OneCoin Kürdistan Bölgesi’nde en çok kullanılan ve kullanıcıları arasında rekabete yol açan para birimleri olarak dikkat çekiyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde gelişmiş bir bankacılık sistemi olmadığından, paranın dışarıya transferi önünde birçok engel bulunuyor. Aynı engel bitpara kullanıcıları için de geçerli.

 

Ancak Kürdistan’daki bitpara kullanıcıları kendi paralarını satın almak ya da transfer etmek için çeşitli şirketler kurmuş. KurdCoin bunlardan biri.

 

İslami partiler arasında revaçta

 

Sanal para alışverişi Kürdistan’da özellikle de İslami Birlik (Yekgırtu) ve İslami Topluluk (Komel) taraftarı arasında yaygın.

 

Heriki islami partinin taraftarları farklı para birimleri üzerinden de ayrışmış durumda. Öyle ki Yekgirtu taraftarları OneCoin, Komel taraftarları ise Bitcoin kullanıyor.

 

Günümüzde her iki parti taraftarının sosyal medya üzerinden en büyük çekişmesi bitpara konusu üzerine yoğunlaşmış durumda. Iki partinin taraftarı da bir diğerinin kullandığı para biriminin değerini düşürmek ve Kürdistan’da kullanımını azaltmak için amansız bir mücadeleye girmiş bulunuyor.

 

Çekişme öyle bir safhaya ulaştı ki Yekgırtu Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin bu konuda bir açıklama yapmak zorunda bile kaldı.

 

Selahaddin Bahaeddin açıklamasında, “Bir süredir Bitcoin ve OneCoin sanal para birimi kullanımının Yekgırtu içinde revaçta olduğu dillendiriliyor. Açık bir şekilde belirtmek istiyorum ki, partimizin uzaktan veya yakından bus anal para birimleri ile yapılan işlemlerle hiçbir alakası yoktur. Bazı kişilerin bu paralarla bulaştığını, işlem yaptığını ve piyasasısını ısıtmaya çalıştığını bizler de halkın ağzından duyduk” dedi.

 

Bahaeddin ayrıca partisinin üye ve taraftarlarından bitpara ile ilgilenmemelerini istedi.  

 

KurdCoin’in admini islami parti liderinin yeğeni

 

Sanal para alışverişi için kurulan KurdCoin’un admini Baban Abdulvahit, Komel lideri Ali Bapir’in yeğeni.

 

KurdCoin şirketi Bitcoin sahibi olmak isteyen veya Bitcoin ile işlem yapmak isteyenlere hizmette bulunuyor. Buna karşılık elindeki Bitcoin’leri piyasadaki değerinden daha pahalı bir değerle vatandaşlara satıyor. Böylece şirketin kazancı piyasadaki sanal para değeri ile vatandaşlara satılan ücretten elde ediliyor.

 

Bu işlemi yapanları Komel Genel Sekreteri Ali Bapir’e yakın olmaları, bu parti taraftarları içersinde Bitcoin kullanımını ve OneCoine karşı olmalarını da teşvik ediyor.

 

Kürdistan’daki Bitcoin kullanıcıları OneCoin kullanıcılarına “OneCoin sahte bir para birimidir, dünya genelinde hiçbir geçerliliği yoktur” diyerek saldırıyor.  

 

Bitcoin’culara göre OneCoin “blackjack” üzerinden üretilemiyor, paraya dönüştürülemiyor. Bu da halkı yanıltmaya daha müsait olduğu anlamına geliyor.

 

Bitcoin’cular OneCoine’in yaratıcılarından Igor Elbert’in bu para birimini üreten OneLive şirketinden istifa etmesini, OneLive ve Oneacamedia yöneticilerinden Dr. Ruja’nın bir süredir medyada çıkmamasını bu iddialarına örnek olarak öne sürüyor.

 

Yekgırtulu üst düzey yetkili için OneCoin iddiası


İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) üst düzey yöneticisi ve Irak milletvekili Adil Nuri’nin de OneCoin’de yetkili ve pay sahibi olduğu iddia ediliyor.  

 

Bitcoin’culara karşılık OneCoin kullanıcıları ki büyük bir kısmı Yekgırtu taraftarı, iddiaları red ederek, “Henüz OneCoin ile alışveriş başlamış değil. 8 Ekim 2018’de borsaya girecek. O zaman ancak para olarak kullanılabilir” diyor.

 

Borsacı ve OneCoin kullanıcısı Homar Pelkane bu konuda, “Kürdistan’da OneCoin kullanıcılarının sayısı belli ana bunun aksine Bitcoin kullanıcılarının sayısı belli değil. Dolayısıyla kara para aklama ve daha birçok usülsüzlük için de kullanılabilir” yorumunda bulunuyor.

 

Homer Pelkane, Igor Elbert’in şirketten daha çok imtiyaz taleb ettiğini, bu olmayınca da başka bir sanal para birimi üretmek isteğini ve bu yüzden OneCoin yönetiminden ayrıldığını belirtiyor.

 

Sebaret be wazhênanî îgor elbêrt, homer dellê "îgor daway komellîk îmtyazatî zyatrî kirduwe le kompanyay wen layv, bellam kompanyay wen layv razî nebuwe". Hokarêkî dîkey destlekarkêşanewey îgor be gutey homer bo ewe degerrêtewe ke îgor legell çend kesêkî dîkeda drawêkî elîktronî berhem dehênin û êsta serqallî dozînewey kirryarn bo ew drawe nwêye.

 

Dünya genelinde 3 milyon 300 bin kişinin kriptopara kullandığı tahmin ediliyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Kürdistan Bölgesi’nde Bitcoin ile işlem yapanların sayısı 3 bini buluyor. Ayrıca 500 kişi de OneCoin ile işlem yapıyor.

 

Borsacı Homer Pelkane Bitcoin kullanıcılarının geçtiğimiz süreçte büyük zarara uğradığını hatırlatarak, “Bitcoin satıcıları yani Ali Bapir taraftarları Bitcoin 19 bin dolara yükseldiğinde birçok kişiye bu kripto parayı aldı. Ancak şimdi Bitcoin’un değeri 11 bin dolar ve bu şekilde halkı büyük zarara uğrattılar” diyor.

 

Taraflar arasındaki çekişme devam ederken, taraflar birbirlerinin açıklarını gözlüyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli