Kürdistan Bölgesi 5 bin ton patates ihraç etmeye hazırlanıyor

8 saat önce
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi İhracat Patates BAE
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi bu ay Birleşik Arap Emirlikleri'ne 2,5 milyar dinar (yaklaşık 1,9 milyon dolar) değerinde 5 bin ton patates ihraç etmeye hazırlanıyor.

Awra Şirketi’nin sahibi Sabir Aziz, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "5 bin ton patatesin yerel tüketim için BAE'ye ihraç edilmesi planlanıyor. Ancak BAE'ye ihraç edilecek patateslerin hepsi Emirlik pazarlarına değil, Ürdün, Yemen ve diğer Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere diğer Arap ülkelerine de gidecek” dedi.

İhracat kararı pazartesi günü Erbil Ticaret Odası tarafından denetlenen yerel ve BAE menşeli bir şirket arasında imzalanan anlaşma ile resmileşti.

BAE’ye ait Nujum Safwan Şirketi CEO'su Selam Wetan Haşim, Kürdistan'ın tarım ürünlerini överek, "Kürdistan Bölgesi'ndeki patateslerin kalitesi bizi onları Dubai'ye ihraç etmeye teşvik etti. Kalitesi yüksek ve tadı güzel" dedi.

McDonald's restoranları Kürdistan'da yetiştirilen patatesleri kullanıyor

Son yıllarda Kürt patatesine olan talep arttı ve diğer Körfez ülkeleri Kürdistan Bölgesi'nde üretilen sebzeleri satın almak için sıraya girdi. BAE'deki bazı McDonald's restoranları artık Kürdistan'da yetiştirilen patatesleri kullanıyor.

Kürdistan Bölgesi, iç tüketim için ihtiyaç duyduğundan daha fazla patates fazlası üretiyor.

Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığı istatistikleri, yerel patates talebinin 250 bin ton olduğunu, ancak yerel üretimin 500 ila 600 bin ton arasında olduğunu gösteriyor.

Kürdistan Bölgesi yetkilileri, 2024 yılında Körfez ülkelerine 25 bin ton patates ihracat etmeyi planladılarını söylüyor.

Kürdistan Bölgesi üç yıl önce Körfez ülkelerine ilk kez tarımsal ürünlerini ihraç etmeye başladı ve bu Kürdistan Bölgesi’nin ilk petrol dışı ihracatı ve ekonomiyi genişletme çabalarında önemli bir adım oldu.

Son üç yıl içerisinde, Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığı istatistiklerine göre, BAE'ye 14 bin ton patates; Birleşik Krallık, Avrupa ve BAE'ye 4 bin ton ünlü nar, Körfez ülkelerine 300 ton soğan; BAE'ye 100 ton elma; Katar ve BAE'ye 2 ton bal ihraç edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli