Kapıköy Sınır Kapısı hala kapalı; Vanlılar seslerini duyuramamaktan şikayetçi

Van (Rûdaw) – Van’da esnaf ve işverenler, aylardır kapalı kentin can damarı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasını bekliyor. Kentten Rojhılat ve İran’a açılan tek sınır kapısının kapalı olması, tüm halkı olumsuz etkiliyor.  

Van’ın Saray ilçesinden Rojhılat’ın (İran) Hoy kentine açılan Kapıköy Sınır Kapısı koronavirüs tedbirleri nedeniyle Mart 2020’de gidiş-gelişlere kapatıldı. Haziran 2020’den sonra Türkiye’nin diğer tüm gümrük kapılarına uygulanan tedbirli geçişler, Kapıköy’ün yanı sıra İran’a açılan Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki Gürbulak ve Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere sınır kapıları için geçerli olmadı.

Bölgenin büyük şehirlerinden biri olan Van’da, halk geçimini büyük oranda tarım, hayvancılık ve turizmden kazanıyor. Ancak Kapıköy’ün kapalı olması, esnaf ve işverenleri zor durumda bırakıyor.

Rûdaw’a konuşan Vanlı esnaf ve vatandaşlar, seslerini kimseye duyuramadıkları için dert yakındı:

Esnaf Muhammed Tekin: “Hayat durmuş, iş yok, güç yok. Koronavirüs salgınından önce durum iyiydi. Kapı açıktı, turistler geliyordu ve gelirimiz vardı. Şimdi ise iş bulunmuyor.

Aydın Erce: “Geçen yıl halka işsizlik yardımı yapıldı ama biz alamadık. Kardeşimle evlerimiz yan yana, o aldı, ben alamadım. İşsiz güçsüz kaldık.”

Firma sahibi Adem Erdem: “Eskiden haftada 200-300 yolcu taşıyorduk, şimdi ise iş yok. Ne İran’dan, ne de Irak’tan gelen yok. Biz de perişan olduk.”

Firma sahibi İranlı Ali Hüseyinzade: “Zarar ediyoruz. Eskiden çok iyi kar ediyorduk. Sınır kapıları açıktı, bu herkesin yararınaydı. Şimdi ise sorun var, zararımız çok.”

Rojhılat ile 285 kilometre sınırı bulunan ve Serhat bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Van’da esnaf ve işletmecilerin çoğu turizm ve ticaretten gelir sağlıyor.

Dolayısıyla kapının kapalı olması, geliri başta turizm olmak üzere diğer sektörlere bağlı işletmelerde çalışan binlerce kişiyi etkiliyor.

Vanlı işveren ve sendikalar da hükumetten kapı meselesini ve ekonomik sorunları çözmesini bekliyor.

Rûdaw’a konuşan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Berge, “Eskiden yılda 500 bin turist gelirdi. Van’ın ekonomisi turizme bağlı. İran’dan, Irak’tan turistler gelirdi. Fakat bir yıldır Van’daki kapı kapalı. Türkiye’nin dışa açılan 36 kapısından 33’ü açık, 3’ü kapalı. Ya hepsini kapatsınlar, yada hepsini açsınlar” dedi.  

Vanlı esnaf ve işletmeciler, hükumetin Newroz’da kendilerine sürpriz yaparak kapıyı açmasını bekliyordu. Ancak bu beklenti karşılıksız kaldı.