Adalet Bakanı Ahmed’den Irak Federal Mahkemesi’ne eleştiri

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Adalet Bakanı Fersed Ahmed, Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasasına ilişkin kararının "yok" hükmünde olduğunu vurguladı. Ahmed, Yüksek Mahkemenin bu kararının Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki çelişkilerin derinleşmesinde belirleyici rol oynadığını söyledi.

Adalet Bakanlığı, Bakan Fersed Ahmed tarafından Kürdistan Bölgesi ile Ira merkezi hükümetleri arasında petrol ve gaz konusunda yaşanan anlaşmazlıklara ilişkin “Petrol ve Gaz Yasası Biyografisi, Tarih İçin Gerçeklerin Belgeleri” başlıklı analizini yayınladı.

Bakan Ahmed, Kürtçe, Arapça ve İngilizce toplam 27 sayfadan oluşan analiz yazısında, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin ‘Kürdistan Petrol ve Gaz Yasası’ hakkındaki 15 Şubat 2022 tarihli kararının “yok hükmünde” olduğunu belirterek 13 maddede bu karar hakkındaki değerlendirme, görüş ve eleştirilerini sıralıyor.

Kararın Erbil-Bağdat ilişkilerine yansımasını değerlendiren Ahmed, “Federal Mahkeme, Kürdistan Bölgesi ile Irak federal hükümetleri arasındaki çekişmenin derinleşmesi ve karmaşıklaşmasında belirleyici bir rol üstlenmiştir. Irak'taki kriz ve sorunların çözüm yolunu kapatacak nihai karar olmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Federal Yüksek Mahkeme, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin 2007 tarihli 22 sayılı Petrol ve Gaz Yasası’nın "anayasaya aykırı" olduğuna karar vermiş ve Kürdistan Bölgesi’nin tüm petrol gelirlerini federal hükümete devretmesi gerektiğini belirtmişti.

Federal Mahkeme'nin kararında gösterdiği delillere dikkati çeken Bakan Ahmed, kararın dayandığı delillerin tutarlı ve inandırıcı olmadığını, bu nedenle de tarafsız bir karar olarak görülemeyeceğini vurguladı.

Kararın, konu ile ilgili iki davacının beyanlarına dayandığının altını çizen Adalet Bakanı Ahmed, “Anayasa, petrol ve gaz politikasını ayrı bir bent olarak kabul etmiş olup bu bendin anayasanın 110’uncu madde ile her hangi bir ilişkisi yoktur. 112’inci maddede, petrol ve gaz politikasının Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet tarafından hazırlanması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu şekilde federal hükümet ile bölgeler ve vilayetler arasındaki ortak yetkiler belirlenmektedir. Bu nedenle konu nettir, başka yönlere çekmeye, eğip bükmeye gerek yoktur. Bunun açık bir şekilde göz ardı edilmesi şaşırtıcıdır” diye belirtti.

Bakan Ahmed, Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasası’nın Irak genel bütçesi üzerindeki yükü hafiflettiğine işaret ederek, bu yasa olmasa merkezi hükümetin her ay Kürdistan Bölgesi’ne 1 trilyon 200 milyar dolar göndermek zorunda kalacağını belirtti.

Fersed Ahmed ayrıca, Yüksek Mahkeme’nin bu kararının siyasi amaçlara hizmet edecek şekilde alındığını ve federal hükümetinin 2014’ten beri Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını keserek uyguladığı politikayı gizlemeye çalıştığını söyledi.