TÜRKİYE - Ekonomik kriz en çok esnafın belini kırıyor

24-01-2022
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Türkiye Esnaf İflas
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de koronavirüs pandemisi döneminde derinleşen ekonomik kriz, biriken borçlar, yüksek döviz kuru ve ödenemeyen krediler nedeniyle binlerce esnaf iflas ettiği belirtiliyor. Hala ayakta durmaya çalışan esnaflar da borçlar nedeniyle belini doğrultamadığını söylüyor.

Küresel koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ve yasaklarla birlikte iyice ekonomik olarak çıkmaza giren esnaflar, ekonomide yaşanan çalkantılar, biriken borçlar ve TL’nin döviz kuru karşısında değer kaybetmesi ile son çareyi kapıya kilit vurmakta buldu.

İstanbul’da büfesinde simit satan Remzi Demir (57) de bunlardan biri. Daha önce hem kafeteryası ve hem de fırını bulunan Demir, 15 yıl boyunca bu işletmelerde çok sayıda kişiye iş imkanı sağladı. Ancak ekonomik kriz nedeniyle borçlanan Remzi Demir, dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı.

Rûdaw’a konuşan Demir, “Daha fazla dayanamadık. Önümüzü göremedik. Mal sahibi geriye dönük kira istedi. 2-3 sene de o kira için çalışmam gerekiyor. Bir şekilde bırakmak zorunda kaldık. Elbette zor, 15 yıl aradan sonra sokağa düştüm. Gocunmuyorum, sonuçta ekmek paramız, bir şekilde çalışmamız gerekiyor” dedi.

Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre, 2021 yılında Türkiye genelinde 101 bin 750 esnaf iflas etti. Dolar kurunun rekor yükselişle 18.40’ı gördüğü aralık ayınca 13 bin 16 esnaf dükkanını kapattı. Bu iş yerlerinde çalışanların sayısının ise 300 bin olduğu belirtiliyor.

Esnaf Kemal Erden de, “Şimdi zor durumdayız. Esnaflar neredeyse kepenk kapatmaya başladı. Herkes iflas ediyor. Kiralarını ödeyemez hale geldiler. İnsanlar da kar olmayınca dönemiyor. Yani para yetişmiyor. Kiralar ve faturalar belimizi kırdı. Geçen yıl 900 TL elektrik faturası geliyordu, şimdi her ay 2000-2500 TL geliyor. Önümüzdeki ay ne kadar geleceğini de bilemiyoruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya göre, ekonomik krizin pik yapması ve piyasalarda yaşanan güvensizlik neticesinde 2021 yılında tescil edilen esnaf sayısında da azalmaya neden oldu. 2021 yılında tescil edilen esnaf sayısı 2020 yılına göre yüzde 21 oranında azalarak 287 bin 550’ye geriledi.

Esnaf Abuzer Uğur da, “Bugün yanımda çalışanlar benden para istiyor. Fatura gelmiş, zam gelmiş diyor. Ben ona üzülüyorum. Un çuvalı 260 TL’den 390 TL’ye çıktı. Zam yapamıyorum çünkü ekmek tüketicinin ana maddesi, ekmeğime dokunma diyor. Susamın çuvalı 295 TL’ydi 840 TL oldu” dedi.

Muhalefete göre iflas sayılarında yaşanan artışlar, esnafın artık hükumetin ekonomi politikalarına güvenmediğinin kanıtı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli